spot_img
31 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăAnalizeDan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, solicită...

Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, solicită UE să accelereze dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine

-

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European și membru supleant în Comisia pentru Agricultură din Parlaementul European, solicită UE să accelereze dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine.

- Reclama -

„Singura soluție eficientă pentru rezolvarea acestei probleme este dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului pestei porcine. Uniunea Europeană a investit peste 40 de milioane de euro în diferite proiecte de dezvoltare a unui vaccin, în special prin programul de cercetare și inovare Orizont Europa, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de testare”, a transmis Dan Motreanu în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European, în cadrul dezbaterii cu reprezentanții Comisiei Europene despre pesta porcină africană.

- Advertisement -

De asemenea, Dan Motreanu explică ce înseamnă această boală: „Boala este cauzată de un virus care se transmite extrem de ușor, atât prin contact direct între animale, cât și indirect, prin hrănirea animalelor cu produse care provin de la animale infectate sau care intrat în contact cu acestea prin intermediul căpușelor, hainelor sau ustensilelor contaminate. În prezent, metodele prin care epidemia de pestă porcină poate fi limitată sau eliminată sunt vânătoarea în masă a porcilor mistreți în zonele afectate și implementarea măsurilor de securitate sanitară în ferme.”

„90% din cazurile de pestă porcină din UE se înregistrează însă în gospodăriile familiale de mici dimensiuni. În România, ca și în celelalte state membre, măsurile de biosecuritate sunt dificil de implementat în gospodăriile familiale. Costurile ridicate ale acestor măsuri favorizează răspândirea bolii la nivel național”, a adăugat acesta.

- Advertisement -

Potrivit eurodeputatului liberal, „pesta porcină continuă să provoace pierderi economice de proporții fermierilor români, dublu afectați de sacrificarea tuturor animalelor și de restricții comerciale și de export: „Această situație a transformat România în piață de desfacere pentru carnea de porc provenită din alte țări europene. Conform estimărilor, în perioada 2017-2020, din cauza pestei porcine, în România au fost sacrificate peste 600.000 de capete. Industria cărnii a suferit pierderi directe și indirecte de un miliard de euro, iar deficitul balanței comerciale a depășit un miliard de euro.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img