Dan Dungaciu: Niciun Patriarh al României nu a trecut Prutul. Mitropolia Basarabiei este o necunoscută în România

0

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C.Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, Dan Dungaciu, a afirmat, miercuri, că Mitropolia Basarabiei este „o necunoscută” în ţara noastră şi pentru că niciun Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române nu a trecut Prutula, transmite Agerpres.

„Mitropolia Basarabiei este o necunoscută în România, din păcate. Şi este o necunoscută inclusiv pentru că nu se discută despre valenţa Ortodoxiei de a fi instrument de diplomaţie publică şi de democraţie internaţională. Religiile pot să facă asta. Şi nu este cunoscută, o mai spun acum, inclusiv pentru că niciun Patriarh al României nu a trecut Prutul”, a declarat Dungaciu, cu ocazia prezentării primului barometru al vieţii religioase din România, realizat Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

În opinia sa, dacă un Patriarh al României ar fi trecut Prutul, probabil că şi presa s-ar fi interesat mai mult în legătură cu demersul acestuia.

„Şi oamenii ar fi aflat de faptul că există o Biserică occidentală românească, pro-europeană şi în Republica Moldova, dar pe care, din păcate, nu o foloseşte nimeni şi Mitropolia Basarabiei de acolo vorbeşte cotidian cu credincioşii din Moldova şi vorbeşte ca Biserică aparţinând unui spaţiu euro-atlantic şi românesc”, a explicat directorul ISPRI.