spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăDezvaluiriCUTREMUR LA OMV-PETROM: Tun de "cel puțin 1 miliard de euro". Șeful...

CUTREMUR LA OMV-PETROM: Tun de „cel puțin 1 miliard de euro”. Șeful Rainer Seele acuzat de ABUZ DE ÎNCREDERE, ACCEPTAREA DE FOLOASE, ÎNCĂLCAREA OBLIGAȚIEI DE DILIGENȚĂ

-

Dr. Rainer Seele (președinte director general OMV, presedinte Consiliul de supraveghere al Petrom), este acuzat de ABUZ DE INCREDERE, ACCEPTAREA DE FOLOASE, INCALCAREA OBLIGATIEI DE DILIGENTA, CONFORM LEGII Societăților comerciale pe actiuni! Plangerea anonima a fost depusa in iulie 2020 la Parchetul anticoruptie din Austria este confirmata de catre purtătorul de cuvânt al Parchetului pentru cotidianul vienez KURIER din 21.09.2020. Faptele ar fi produs un posibil prejudiciu estimat la „cel putin 1 miliard de euro”.

- Reclama -

CE SCRIE COTIDIANUL AUSTRIAC „KURIER”:
În notificarea din 26 august, OMV și  Seele sunt acuzați de încălcarea încrederii și acceptarea beneficiilor, precum și de încălcarea obligației de îngrijire a consiliului de administrație în temeiul Legii privind societățile pe acțiuni din Austria.  Este valabilă prezumția de nevinovăție.


Prezentarea faptelor către parchet este anonimă, dar arată o anumită cantitate de cunoștințe interioare.  Prejudiciul este estimat la „cel puțin un miliard de euro”.  Elisabeth Täubl, purtător de cuvânt al Parchetului pentru Afaceri Economice și anti Corupție, a confirmat către KURIER că raportul a fost primit „prin intermediul sistemului de denunțare anonim.  În prezent verificăm existența unei suspiciuni inițiale”.
Evaluarea Borealis, se spune, a fost făcută deja în decembrie 2019, dar acest preț nu fusese revizuit în jos până când a fost închis. Consiliului de supraveghere al OMV nu i s-a prezentat o prognoză actuală a rezultatelor trimestriale, deși aceasta ar fi trebuit să fie disponibilă.
Consiliul de supraveghere a primit un șablon de tabel numai în februarie.  Acest lucru a fost deja confirmat de consiliul de supraveghere, care a declarat că au primit documentele doar cu aprobarea lui Berndt (fost președinte, demisionar!) în ziua ședinței.  Pentru o decizie cu privire la un proiect de miliarde de dolari, este extrem de neobișnuit, dar nu ilegal.  Consiliul de supraveghere au solicitat informații mai detaliate.
La momentul înțelegerii, la începutul lunii martie, era clar de mult că Borealis va fi afectat de criza Corona.  Rezultatele dintre decembrie și începutul lunii martie 2020 s-au deteriorat.
Clauza de retragere
Cu toate acestea, se spune că OMV nu a pretins nicio clauză „Modificare adversă materială” în contract.  Această clauză MAC permite cumpărătorului să se retragă din contract dacă ar trebui să apară modificări adverse semnificative între încheierea și finalizarea companiei țintă sau în mediul de piață. Clauza era însă uzuală la OMV.

Chief executive of Austrian energy group OMV Rainer Seele addresses a news conference in Vienna, Austria March 6, 2017. REUTERS/Heinz-Peter Bader

Rolul auditorilor OMV EY (Ernst & Young) este, de asemenea, pus la îndoială.  EY a stabilit prețul de achiziție, a efectuat due diligence ( în sala de date) și avizul de echitate (evaluare finală) și în prezent efectuează un PPA (ajustare preț de cumpărare).  Aceasta este prima evaluare a unei achiziții pentru situațiile financiare consolidate.  Aceasta înseamnă că orice revizuire este de facto exclusă.
 „Măturat sub covor”

Dr. Seele este atacat direct, totul indică faptul că încearcă să „măture în mod conștient pagubele sub covor”.  OMV nu este la curent cu plângerea și, bineînțeles, nu vrea să comenteze.  Un purtător de cuvânt a declarat pentru KURIER: „Nu am primit plângerea.” Acuzațiile sunt semnificative din punct de vedere economic dacă corespund faptelor.  Dacă sunt relevante și din punct de vedere penal este o altă întrebare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img