spot_img
23.3 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăEconomieCurtea de Justiție a Uniunii Europene dă liber anulării contractelor de credit...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene dă liber anulării contractelor de credit în franci elvețieni în Polonia

-

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că instanțele poloneze nu pot completa contractele de credit indexate în franci elvețieni, în cazul în care declară clauzele valutare ca fiind abuzive. Totodată, Curtea mai arată că instanțele pot invalida aceste contracte, după eliminarea clauzelor de indexare, transmite Profit.ro.

- Reclama -

CJUE a fost sesizată de un tribunal din Varșovia după ce doi consumatori polonezi, familia Dziubak, au reclamat Raiffeisen Bank pentru un contract ipotecar încheiat în zloți polonezi, însă indexat în franci elvețieni. Soldul contractului a fost fixat la nivelul în franci elvețieni de la momentul acordării, la un nivel al cursului CHF/PLN „care nu este mai mic decât cursul de cumpărare” al monedei străine. Totodată, ratele urmau să fie trase de bancă din contul bancar în zloți, „pe baza cursului de vânzare al valutei” publicat de bancă. Împrumutații au solicitat constatarea nulității contractului de împrumut, în condițiile în care acesta ar fi conținut clauze abuzive în ceea ce privește mecanismul de indexare, anume că banca aplică o diferență de curs între cursul de cumpărare și cel de vânzare la calculul ratelor.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...