spot_img
24.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasămediuCurtea de Conturi descinde la Cotroceni să verifice cheltuielile lui Iohannis

Curtea de Conturi descinde la Cotroceni să verifice cheltuielile lui Iohannis

-

Curtea de Conturi va efectua un control la Administraţia Prezidenţială, în urma unei sesizări făcute de fostul şef ANAF, Sebastian Bodu. Astfel, Curtea de Conturi va verifica dacă achiziția unui sistem de irigație a grădinii Palatului Cotroceni, în valoare de peste jumătate de milion de euro, este justificată.

Fostul şef ANAF şi fostul europarlamentar PDL, Sebastian Bodu, a sesizat Curtea de Conturi cu privire la o achiziţie făcută de Administraţia Prezidenţială în noiembrie 2015. Bodu consideră că suma de 500.000 de euro pentru un sistem de irigaţii nu poate fi justificată.

- Advertisement -

Curtea de Conturi va demara o anchetă. „Curtea de Conturi urmează să verifice aspectele care fac obiectul petiţiei, în luna noiembrie 2016, în cadrul auditului financiar prevăzut a se desfăşura la Administraţia Prezidenţală, conform programului de activitate a Curţii de Conturi şi în limitele competenţelor legale„, se arată în răspunsul oferit lui Sebastain Bodu de către Serviciul de Comunicare al Curţii de Conturi.

Administraţia Prezidenţială nu a oferit, deocamdată, nicio explicaţie cu privire la ancheta pornită de Curtea de Conturi.

- Advertisement -

Sebastian Bodu spune că a cheltui 533.000 de euro pentru un sistem de irigaţie este de-a dreptul opulent şi sfidător.

„Înţeleg că domnul Klaus Iohannis este pasionat de grădinărit, activitate căreia îi dedică o mare parte din timpul său (atunci când nu este, desigur, plecat în concediu, vacanţele fiind o altă mare pasiune a sa), dar a cheltui 533.000 de euro pentru un sistem de irigaţie este de-a dreptul opulent şi sfidător. Nu neapărat în raport cu sărăcia instituţiilor publice (despre care nu vreau să vorbesc, pentru că ar putea fi catalogat ca populism), ci în raport cu însăşi nevoile Administratiei Prezidentiale, motiv pentru care am solicitat, de altfel, intervenţia Curtii de Conturi. Sunt convins că domnul Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa Carmen s-au gândit de multe ori în viaţa lor anterioară cum ar fi să aibă o grădină de 2 hectare şi cum ar fi ca o astfel de grădină să fie irigată cu un sistem de peste jumătate de milion de euro. Dar asta nu înseamnă că un astfel de gând trebuie să se şi transforme în realitate, în această viaţă şi pe bani publici. Aşa cum am arătat în cuprinsul sesizării adresată Curtii de Conturi, nu este vorba de o lucrare de (re)amenajare a grădinii Palatului Cotroceni, care ar fi putut costa oricât, în funcţie de gusturile proprietarului (desigur că, în acest caz, proprietar este Statul Român, actualul Preşedinte fiind doar ocupantul vremelnic al imobilului). Este vorba deci de o simplă instalare a unui sistem de irigaţie a vegetaţiei, al cărei cost, în piaţă, este undeva între 3 şi 5 euro pe metru pătrat, în funcţie de calitatea sistemului. Cum spaţiul verde al grădinii Palatului Cotroceni are o suprafaţă, aşa cum spuneam, de aproximativ 2 ha, rezultă că valoarea maximă a sistemului nu poate depăşi 100.000 de euro, la care s-ar adăuga montarea, deci un total de 200.000 de euro. În conditiile in care există deja un sistem de irigaţie, este evident că unul nou nu înseamnă să porneşti de la zero: se pot păstra jgheaburi, canale de evacuare sau furtunuri. De altfel, din răspunsul Administratiei Prezidenţiale reiese că nevoia unui alt sistem de irigaţie a pornit de la faptul că cel existent consumă prea multă apă şi curent, astfel că ar trebui să se refere la partea automatizată a sistemului”, a declarat Sebastian Bodu, la B1 TV.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că doreşte achiziţionarea unui sistem modern de irigaţie pentru Palatul Cotroceni, dar şi să modernizeze o aripă separată a clădiri. În presă au apărut informaţii conform cărora se dorea contruirea unei săli de sport şi a unor spaţii de recreere, dar ulterior, Departamentul de Comunicare al Preşedinţiei a negat acest lucru, susţinând că ar urma să se construiască spaţii de birouri şi depozitare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img