spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeCurtea de Apel București spune că nu are competența să judece dosarul...

Curtea de Apel București spune că nu are competența să judece dosarul Elenei Udrea și îl retrimite la Instanța supremă

-

Curtea de Apel București a decis, miercuri, că nu are competența materială de a judeca dosarul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu sunt acuzate în legătură cu finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, cauza fiind retrimisă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

- Reclama -

„Admite excepția invocată din oficiu de judecătorul de cameră preliminară. Constată necompetența materială a judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel București. Constată întrerupt cursul justiției și în baza art. 40 alin. 4 Cod de procedură penală sesizează Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea soluționării cazului intervenit”.

- Advertisement -

Inițial, în mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a decis însă pe 6 iulie că nu are competența să judece cauza după calitatea persoanei. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel București, care, la rândul ei, a decis, miercuri, că nu are competență, iar Instanța supremă trebuie să dea o soluție în acest caz.

Prezentă miercuri la Curtea de Apel București, Udrea a declarat că acest dosar ar trebui să se reîntoarcă la DNA, pentru că rechizitoriul a fost făcut „prost” de procurori, iar faptele s-ar încadra cel mult la o contravenție.

- Advertisement -

„Mă consider nedreptățită dacă mă raportez la situația generală. Adică, toată lumea a făcut campanii. Eu nu am fost șef de campanie. Dacă vrem să cercetăm cum se finanțează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. După mine, spun și specialiștii în Drept, este aplicabilă legea 334 privind finanțarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situație suntem în fața unei contravenții și nu a unei infracțiuni. Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzație penală la adresa mea. (…) Într-o campanie se cer bani. Nu i-am cerut eu. O campanie așa se finanțează. Politicienii se duc la oameni de afaceri și îi roagă să le finanțeze campania electorală sau partidul, de aia este contravenție pe legea 334. Nu este infracțiune. (…) Procurorii au făcut așa un rechizitoriu prost, încât au încurcat pe toată lumea. În dorința lor de a mă acuza de fapte penale, au făcut un rechizitoriu încât judecătorii nu știu cine ar putea să judece dosarul. Graba a fost mare. Să fie și Ioana Băsescu acuzată. Acum vedem, din ceea ce spun procurorii, cum s-au făcut dosarele mele, cu presiuni, amenințări. Justiția este încurcată în acest moment”, a mai spus Udrea.

Ea a fost completată de avocatul Alexandru Chiciu, care a susținut că faptele din rechizitoriu nu corespund cu încadrarea juridică și a solicitat restituirea dosarului la DNA, în vederea refacerii rechizitoriului.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img