spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeCurtea de Apel Braşov a anulat Hotărârea Guvernului privind aprobarea modelului pentru...

Curtea de Apel Braşov a anulat Hotărârea Guvernului privind aprobarea modelului pentru steagul municipiului Sfântu Gheorghe

-

Curtea de Apel Braşov a anulat Hotărârea Guvernului privind aprobarea modelului pentru steagul municipiului Sfântu Gheorghe, adoptată în iunie anul trecut. Hotărârea, anunţată miercuri, nu este definitivă.

Secţia contencios administrativ a Curţii de Apel a admis obiecţiile a două asociaţii româneşti: Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a iniţiat procesul, iar ulterior a intervenit Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), iniţiatoarea a sute de procese împotriva simbolurilor şi inscripţiilor maghiare.

- Advertisement -

Potrivit portalului de ştiri Székelyhon.ro, Árpád Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, a declarat, în decembrie anul trecut, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din câte ştie el, cele două organizaţii contestă lipsa simbolurilor care fac referire la “prezenţa românilor” şi sunt nemulţumite de faptul că drapelul municipiului conţine culorile drapelului secuiesc (aur şi albastru).

La propunerea UDMR, membră a coaliţiei guvernamentale, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă utilizarea oficială a drapelului oraşului din Ţinutul Secuiesc. Potrivit unui comunicat al UDMR, steagul municipiului Sfântu Gheorghe este format dintr-o pânză dreptunghiulară, tăiată orizontal, aur-albastru, purtând în mijloc stema municipiului. Stema se compune dintr-un scut triunghiular, în care într-un câmp albastru, pe trei coline verzi, se află un zid de cetate crenelat, cu două turnuri crenelate de aur, întrerupte în mijloc de o turlă de biserică. Deasupra turnului din dreapta se află un soare de aur, iar deasupra celui din stânga, o semilună de argint. Colina din mijloc, mai înaltă, este încărcată cu o efigie care reprezintă scena învingerii balaurului de către cavalerul Sfântu Gheorghe, de unde provine şi denumirea oraşului.

- Advertisement -

“În ultimii ani, dreptul comunităţii noastre de a-şi folosi în mod liber simbolurile a fost adesea negat. Din acest motiv, UDMR şi-a propus oficializarea drapelelor şi stemelor localităţilor din Transilvania ca o sarcină importantă a activităţii sale de guvernare”, se arată în buletinul informativ al Uniunii care îl citează pe vicepremierul Hunor Kelemen, preşedintele UDMR. Politicianul a adăugat că scopul lor este ca toate comunităţile să se simtă acasă pe plaiurile natale, iar utilizarea liberă a simbolurilor contribuie la acest aspect într-o măsură importantă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img