spot_img
14.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeCurtea Constituțională acordă drept de despăgubire din partea statului inculpaților arestați și...

Curtea Constituțională acordă drept de despăgubire din partea statului inculpaților arestați și achitați

-

Decizia CCR 136/2021 acordă drept de despăgubire din partea statului inculpaților arestați pe parcursul anchetei sau procesului penal, dar achitați sau care au primit decizie de clasare inclusiv ca urmare a altor decizii CCR, ulterioare momentului arestării și trimiterii în judecată, decizii prin care anumite infracțiuni au fost dezincriminate, iar anumite probe au fost clasate – au explicat pentru G4media.ro judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj și procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan.

Până acum, inculpații arestați inițial, dar achitați ulterior, trebuiau să deschidă un nou proces prin care să se stabilească dacă decizia de arestare a fost nelegală.

- Advertisement -

Or, decizia CCR 136/2021 înlătură acest obstacol și spune că un inculpat arestat inițial, dar achitat ulterior, poate cere despăgubiri de la stat doar în baza deciziei de achitare.

Curtea Constituțională a arătat și că inclusiv inculpații condamnați definitiv, dar a căror arestare preventivă este ulterior considerată nelegală (ca urmare a unor dezincriminări sau anulări de probe), pot solicita despăgubiri.

- Advertisement -

Exemple de inculpați celebri arestați intițial, dar achitați ulterior. Fostul șef liberal al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Rușanu, a fost anchetat de DNA pentru corupție și arestat pentru câteva luni, însă în final a fost achitat.

Un alt exemplu este cel al foștilor procurori și polițiști arestați într-un dosar al lui Sebastian Ghiță, dar achitați ulterior definitiv, după ce Secția Specială nu a mai declarat apel.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img