Regimul aspru de detenţie pentru mafioţii care refuză să colaboreze cu autorităţile este contrar Constituţiei, a stabilit marţi Curtea Constituţională din Italia, cerând parlamentului să modifice legea în cauză în termen de un an, transmite Reuters conform Agerpres.
În Italia, persoanele condamnate la detenţie pe viaţă pentru infracţiuni cu caracter mafiot nu sunt eligibile pentru eliberare condiţionată sau alte concesii pentru bună purtare decât dacă oferă informaţii ce ar putea ajuta autorităţile în anchete.
Magistraţii spun că măsura este crucială pentru a-i convinge pe mafioţi să devină informatori, însă decizia Curţii Constituţionale afirmă că ea riscă să-i pună pe condamnaţi în faţa unei dileme de neacceptat care le pune familiile în pericol.
Familiile mafioţilor care devin informatori sunt adesea ţintele grupurilor de crimă organizată pe care aceştia le trădează.
În decizia sa, Curtea arată că respectivii condamnaţi s-ar putea confrunta cu ‘alegerea tragică’ între a colabora pentru a-şi asigura libertatea, caz în care i-ar putea pune în pericol pe cei apropiaţi, şi a renunţa la şansa libertăţii spre a-i proteja pe aceştia.
‘Colaborarea nu este în mod necesar un semn de penitenţă credibilă. Poate fi, la fel de bine, rezultatul unor considerente pur utilitariste în vederea avantajelor legate de aceasta’, argumentează Curtea.
Într-o decizie similară din 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a criticat regimul de detenţie din Italia, afirmând că refuzul de a coopera nu este întotdeauna rezultatul unei alegeri libere întrucât deţinuţii s-ar putea teme de represalii împotriva familiilor lor.