spot_img
0.5 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeCum vrea Kovesi să acopere scandalul 2009

Cum vrea Kovesi să acopere scandalul 2009

-

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO)

O știre difuzată ici-colo, în presa de ieri, merită, în opinia noastră, ceva mai multă atenție, pentru că ar putea marca startul contraofensivei Laurei Kovesi în scandalul reuniunii din casa lui Oprea, la alegerile din 2009. E vorba de informația că DNA Craiova a deschis un dosar care vizează mai multe aspecte legate de campania electorală din 2012 a PNL Dolj, dosar în care ar fi anchetat și liberalul Mihai Voicu.

Concret, audiat ieri de DNA Craiova, un membru al PNL Dolj, Petre Pantalia, a confirmat pentru Gazeta de sud că a fost audiat de procurori într-un dosar în care sunt anchetate mai multe persoane. „Este vorba de un dosar în care se fac cercetări legate de precampania PNL Dolj de la alegerile din 2012, de modul în care au fost cheltuiți banii și au fost împărțite anumite funcții“, a spus el. Actualii lideri PNL Dolj au confirmat, conform GDS, existența unei adrese a DNA Craiova care a solicitat mai multe documente contabile.

Ce legătură ar putea avea, totuși, o asemenea anchetă cu dezvăluirile recente ale lui Dan Andronic despre participarea unor grei ai statului la o nefirească întrunire în noaptea alegerilor din 2009?

Să o luăm metodic și cît mai succint.

În vara lui 2011, după constituirea alianței USL între PSD, PNL și PC, conducerile celor trei partide au stabilit ca desemnarea candidaților pentru alegerile din anul următor să se facă pe baza unor cercetări sociologice minuțioase, care să ducă la identificarea celor mai potriviți oameni.
Spre finele anului, însă, au transpirat în presă o serie de informații extrem de scandaloase legate de manevre oculte cu respectivele cercetări.

După cum dezvăluia, spre exemplu, EVZ, în noiembrie 2011, Mihai Voicu, pe atunci un nume foarte greu în PNL, era puternic contestat de lideri din teritoriu în baza acuzației extrem de grave că făcuse trafic cu chestionarele de desemnare a candidaților, contra unor sume amețitoare în euro.
“Unele evaluări au fost măsluite sau trişate. Voicu şi unii membri din secretariatul general au dat chestionarele cu întrebările evaluatorilor. Nu e prima oară când fac asta. Când au avut loc sondajele judeţene pentru candidaţii la locale, au băgat pe bani pe unii şi pe alţii pentru un loc de preşedinte de CJ sau de primar”, au declarat surse din PNL pentru ziar, la acea vreme.

Ce urmări au avut manevrele lui Voicu?

Șefii de filiale care au beneficiat de chestionarele furnizate pe sub masă de Voicu au avut timp să completeze şi să încropească listele cu proprii oameni pe care i-au pregătit în prealabil şi pentru întrebările din chestionare pentru a nu fi luaţi prin surprindere, au explicat sursele citate pentru EVZ. Drept urmare, filiale codaşe au ajuns la egalitate cu cele performante:
“Filiale care s-au zbătut la alegerile trecute la nivelul pragului de 10%, au ieşit acum la evaluări cu potenţial dublu sau chiar triplu. Nu e normal când ştim că în multe cazuri nici măcar nu şi-au structurat reţelele electorale sau au doar câţiva oameni care se ocupă”, mai declarau sursele citate, dînd ca exemplu şi filiala PNL de Dolj pe care Voicu o conduce şi despre care toţi liderii liberali ştiau că se află într-o situaţie delicată, potenţialul său electoral în judeţ fiind la pământ.

Influența pe care vicepreședintele (și liderul filialei Dolj) Mihai Voicu o avea în PNL, datînd din perioada cînd fusese secretar general, îl deranja și pe Crin Antonescu, numirea în funcția de secretar general a lui Eduard Hellvig fiind, în primul rînd, o încercare de a elimina ”rețeaua Voicu”.

“Atunci s-a vorbit că Voicu a luat zeci de mii de euro ca să pună pe unul sau pe altul pe listele luate în discuţie de conducere. Antonescu a aflat. Ştie că Voicu mai are încă oamenii săi de încredere în secretaritul general pe care i-a plantat de pe vremea când a l-a condus. De aceea l-a numit pe Hellvig, ca sa aibă cu adevărat o mână dreaptă care să-i răspundă direct şi să facă curăţenie pentru el” mai relatau sursele EVZ.

Trăgînd linie și adunînd, dacă ancheta DNA conduce la probe care să susțină acuzația de fraude masive, pe bani, în privința desemnării candidaților USL, alianță care a cîștigat zdrobitor alegerile locale și parlamentare din 2012, se va crea un scandal egal celui actual, privind alegerile prezidențiale din 2009.

La DNA ar putea da cu subsemnatul nu doar Mihai Voicu, ci și Crin Antonescu și, mai ales, Eduard Hellvig, actual director al SRI.
Pentru că sursele informațiilor din presă vorbeau despre ”oameni din secretariatul general” care ar fi făcut trafic de chestionare, cot la cot cu Voicu, ori departamentul respectiv era condus de Hellvig încă din mai 2011.

Chiar și dacă eliminăm din ecuație restul filialelor pe unde și-ar fi tranzacționat Voicu chestionarele și sondajele și ne limităm doar la Dolj, e suficient pentru un mare scandal.
Filiala oltenească a trimis în cîștigători, în 2012, la locale și parlamentare, nume grele precum Olguța Vasilescu, Mircea Geoană, Valeriu Sgonea, Mihai Fifor (actualul președinte al Consiliului Național al PSD), Mihai Voicu, Claudiu Manda ori Mario Oprea, plus celebra grevistă a foamei Cristiana Anghel.

Cu doar cîteva audieri grele, Laura Kovesi, băgată în corzi de scandalul amorsat de Andronic, ar putea ”echilibra” situația. Rămîne doar să urmărim evoluția evenimentelor în zilele care urmează.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img