Marian Răducan este primar în comuna Sisești, județul Mehedinți, din 1992. A fost la acel moment cel mai tânăr primar din România, la 25 de ani. A candidat independent, apoi sub sigla PDSR și PSD, a trecut și la PDL, înapoi la PSD, iar acum candidează din nou ca independent, transmite Radio Europa Liberă.
Localitatea se află la 25 de kilometri de Turnu Severin, dar problema transportului elevilor este una extrem de acută. Comuna se poate lăuda că are trei microbuze școlare, nu doar unul ca în cazul din Neamț. Trei microbuze școlare la cheie, cu Inspecția Tehnică Periodică efectuată la zi, dar fără șoferi. Primarul spune că nu are resursele financiare necesare în bugetul local pentru a angaja șoferi. Suma necesară pentru a avea încă doi șoferi este de 8.000 de lei lunar, spune edilul.
„Începând cu clasele de la grădiniță, cu preșcolarii, și până la liceu trebuie să aducem 334 de elevi. Distanța maximă este de 23 de kilometri între sate. Avem repartizate de la Ministerul Educației un număr de trei microbuze, dar nu este în circulație decât unul, celelalte două sunt pregătite, dar nu avem șoferi. Nu avem cu ce să îi plătim. În 2015, am achiziționat din fondurile primăriei un autocar de 57 de locuri cu care am reușit să aducem copiii, iar autocarul are șofer. În condițiile actuale de COVID-19, putem merge pe o tură cu 36 de elevi în autocar și microbuz. Ne trebuie 10 ture, pe care noi le facem cam în două ore și jumătate spre trei. Începem să aducem copiii de la ora șapte și până la ora 9. Am decis să începem cu cei mari de la liceu, la ora 6.45, iar după cei mici, de la grădiniță, să ne ducem după 8.30”, a precizat primarul Răducan pentru Europa Liberă.
Edilul susține că primăria pe care o conduce are nouă angajați, inclusiv el, iar în primărie nu se acordă bonuri de masă sau tichete de vacanță.
Banii pentru motorina necesară microbuzului și autocarului ajung până pe 15 octombrie, doar o lună de școală. Tot până la 15 octombrie poate asigura și măști pentru copiii din comună. Dezinfectantul ajunge tot pentru o lună.
„Dacă nu vor veni bani de carburant, va fi o mare problemă. Să zic că 30 de zile o rezolv din economiile pe care le-am făcut. Pentru 30 de zile, din veniturile proprii, putem să asigurăm măști. După 30 de zile, Dumnezu cu mila! Gândiți-vă că avem nevoie de 1.200 de măști zilnic. La dezinfectanți avem totul asigurat pentru maximum o lună de zile. Până acum nu am primit nimic de la centru, am asigurat numai din veniturile proprii”, a declarat Marian Răducan pentru Europa Liberă.