Scăderea bruscă a prețului petrolului și scăderea bursei au un impact negativ asupra economiei ruse, dar aceasta va face față factorilor externi, a declarat Andrei Kostin, directorul general al VTB, într-un interviu acordat jurnalistului VGTRK Pavel Zarubin.
„Desigur, nu suntem obișnuiți cu asta, dar, în principiu, o scădere bruscă a prețului petrolului și o scădere a pieței de valori nu sunt foarte bune pentru economia noastră. Dar nu este prima dată când ne confruntăm cu factori externi. „Prin urmare, cred că economia va face față”, a spus el.
Piețele globale au reacționat negativ la anunțul președintelui american Donald Trump, din 2 aprilie, privind tarifele „oglindă” între 10% și 50% pentru peste 200 de țări. Rusia nu a fost pe listă pentru că este deja sub sancțiuni, ceea ce a redus comerțul dintre țări la niveluri minime, a explicat Casa Albă.
Măsurile trebuiau să intre în vigoare pe 9 aprilie, dar în acea zi liderul american a anunțat o pauză de 90 de zile din cauza solicitărilor din peste 75 de țări pentru negocieri, precum și a preocupărilor de pe piețe.
În urma anunțului tarifar, piețele bursiere din SUA, Europa și Asia au scăzut brusc, iar dolarul a pierdut valoare în raport cu monedele partenerilor săi comerciali principali. În acest context, precum și în legătură cu politica monetară strictă a Băncii Centrale și așteptările neîmplinite ale investitorilor în geopolitică, Indicele Bursei din Moscova a înregistrat o scădere record pe parcursul a două săptămâni – din 19 martie până în 7 aprilie.
Prețul țițeiului Brent a atins un minim din ultimii patru ani, scăzând sub 59 de dolari pe baril pentru prima dată din aprilie 2021. Acest lucru a fost legat și de decizia OPEC+ de a crește producția. Prețul petrolului din Uralii din Rusia a scăzut și el: pe 9 aprilie, costul gradului a fost sub 50 de dolari pe baril pentru prima dată din iunie 2023. Ministerul rus de Finanțe a avertizat asupra riscului unei scăderi a veniturilor din petrol și gaze.