spot_img
6.8 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeCum sunt șmecheriți românii cu intermediarii intermediarilor de la Gazprom

Cum sunt șmecheriți românii cu intermediarii intermediarilor de la Gazprom

-

Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României, un intermediar de-al unui intermediar al Gazprom, Imex Oil Limited, având o cotă de 70% din cantităţile aduse în septembrie anul trecut. În timp ce în alte ţări companiile de stat joacă un rol central în negocierile cu Gazprom, în România statul este inexistent, scre Ziarul Financiar.

- Reclama -

În baza de date a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Imex Oil Limited este înregistrată în Cipru, la numărul de telefon aferent filialei din România şi la aceeaşi adresă fiind înregistrate alte două companii, Conef Energy şi Conef Gaz, ambele afiliate grupului Alro. Conef Energy este de altfel unul dintre intermediarii agreaţi de colosul Gazprom pentru piaţa locală. Mai mult, datele publice arată că toate cele trei firme, Imex Oil, Conef Energy şi Conef Gaz, au acelaşi administrator, şi anume pe Lisagor Vitalie. Într-un raport din 2010 al Fondului Proprietatea, Imex Oil Limited figura la rândul său printre companiile afiliate ale Alro, dar anul trecut numele firmei nu mai apare în rapoartele oficiale. Alro nu a oferit detalii suplimentare. Astfel, în timp ce Alro, condus de omul de afaceri ruso-israelian Vitaly Machitski, reduce producţia pe fondul exploziei preţului la energie, firme care împart acelaşi sediu şi acelaşi telefon, afiliate producătorului de aluminiu şi interpuse în relaţia cu Gazprom, aduc în România 70% din gazul rusesc.

- Advertisement -

Imex Oil Limited nu este însă un nume nou pe piaţa locală a gazului, dar compania a fost reactivată anul trecut. Practic, în anul în care preţul gazului pur şi simplu a explodat, România a ajuns să importe cele mai mari cantităţi de la un intermediar al unui intermediar Gazprom, situaţia aproape unică la nivel european. Preţul este la cer, afirmă ZF.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img