COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS):
Președintele Iohannis, deși clamează peste tot binefacerile luptei anticorupție, nu a pregetat să folosească funcția pe care o deține pentru a-și rezolva o problemă penală personală, care i-ar fi putut crea dureri de cap la un moment dat. Acuzația, fie și în mod subtil, vine dintr-un loc de unde te-ai fi așteptat mai puțin, anume siteul Hotnews.
Astfel, cu o întîrziere suspectă de o săptămînă, Hotnews, prin Dan Tăpălagă, îl critică pe președinte pentru faptul că a refuzat să trimită parlamentului, spre re-examinare, legea care desființează conflictul de interese și a promulgat-o pe 21 iulie. Siteul scrie că președintele avea obligația morală să facă acest gest chiar și în condițiile în care era de așteptat ca aleșii să mențină prevederile respective.
”Presedintele avea tot dreptul legal sa intoarca legea in Parlament spre reexaminare” scrie Hotnews.
”De ce trebuia sa o faca? In primul rand pentru a transmite un semnal politic partidelor si pentru ca, intre altele, acesta este unul din rolurile lui majore prevazuta de Constitutie, acela de a pune in discutie legile votate in Parlament, daca e cazul. Intorcand legea, Klaus Iohannis punea in discutie desfiintarea conflictului de lege. Promulgand-o, se declara de acord cu votul din Parlament si il valideaza fara retinere. Apoi, gestul era important pentru o parte din public, care este chiar electoratul lui. Sustinatorii justitiei nu se vor impaca prea usor ca presedintele, la un moment dat, a capitulat fara lupta in fata politicienilor care doresc legi si institutii slabe pentru a fura fara teama de raspundere”.
Ziaristul mai scrie că respectivul conflict de interese reprezintă una dintre principalele forme de corupție în administrațiile locale.
”Apare din nou intrebarea: De ce a intrat in vacanta presedintele Iohannis intr-un moment care reclama exercitarea atributiilor in forta, pana la capat, indiferent de rezultat? De ce n-a retrimis legea la Parlament, asa cum unii liberali au si declarat public ca se asteapta sa se intample?” se întreabă Hotnews.
De aici două posibile răspunsuri.
Unul direct: ”Singura explicatie plauzibila este presiunea baronilor si politicienilor anti-justitie din PNL (deloc putini), care beneficiaza si ei, nu doar cei din PSD, ALDE si UDMR, de desfiintarea conflictului de interese. Dupa cum am vazut la Congres, si liberalii s-au saturat de anticoruptie, mai ales alesii locali. Foarte posibil ca presedintele sa nu fi dorit sa intinda coarda, pentru a nu raci si mai mult relatiile cu un partid de care va avea nevoie daca doreste sa obtina al doilea mandat”.
Un al doilea, indirect, dar mult mai tăios, în opinia noastră, sub forma unui aparent inofensiv post scriptum:
”PS: Insusi președintele Iohannis a fost cercetat de ANI, care l-a acuzat in 2012, pe cand era primar al Sibiului, de conflict de interese, insa procurorii au clasat acest dosar deci nu putem suspecta vreo miza personala”.
Ce nu spune Hotnews, dar o știe foarte bine: ba da, putem suspecta o miză personală. Pentru că un dosar clasat de procurori se poate redeschide cînd ți-e lumea mai dragă. Să zicem, în următorul an electoral.
Ori, promulgînd respectiva lege, Iohannis și-a asigurat ”serviciile” legii penale mai blînde, care dezincriminează conflictul de interese pentru care a fost cercetat. Și a scăpat definitiv, astfel, de o problemă penală care i-ar fi putut da dureri de cap la un moment dat.
- Advertisement -