spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeCum se plimbă plasma prin România cu dosar cu șină

Cum se plimbă plasma prin România cu dosar cu șină

-

Fără bilet de externare dintr-un spital COVID 19 nu poți dona plasmă pentru tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu SARS COV 2. Schimbați legislația care reglementează donarea de plasmă, spun mai mulți medici rezidenți din Suceava care, deși au teste care probează că au anticorpi, nu au fost acceptați la Centrul de Transfuzii din Iași, transmite RFI. 

- Reclama -

„ De parcă românii ar dona dosarele cu șină cu foaia de externare „ spun reprezentanții firmei care a donat 50 de aparatele de plasmaforeză și care au solicitat alinierea legislației din România cu cea europeană.

- Advertisement -

50 de aparate de plasmafereză au fost donate de o firmă de aparatură medicală și medicamente. 18 sunt deja în funcțiune și se face recoltare de plasmă. Plasma de la donator vindecat COVID-19 se administrează doar pacienților critici infectați confirmați cu SARS COV2 cu vârsta de cel puţin 18 ani. Mai mulți medici rezidenți din Suceava au vrut să doneze plasmă dar s-au izbit ca de un zid de o legislație, pe care spun tinerii doctori, nu o înțeleg și pe care o caracterizează ca absurdă.

„ Am vrut să ridic o problemă. Am vrut să donez plasmă pentru pacienții cu COVID 19 dar nu pot. Noi la serviciu am făcut teste. Am ieșit negativ. M-am bucurat. Apoi am făcut testări în regim privat și am observat că am anticorpi. Am trecut prin boală. Am spus să donăm plasmă. Eu și mai mulți prieteni de-ai mei. Eu sunt donator regulat. Am donat și trombocite. Am zis să facem un bine. Am apelat la Centru de Transfuzii dar ni s-a spus că nu putem. Nu am avut o documentare că am avut boala și apoi ne-am vindecat. Bine, dar cei asimptomatici cum pot să doneze. Nu pot să doneze! De ce? Nu permite ordonanța. Este o ordonanță care nu e ok. Da, băi veniți și donați dar nu puteți dona” a povestit Răzvan, medic rezident la Suceava.

- Advertisement -

La rândul lui, reprezentantul firmei care a donat plasmaferezele, Florin Hozoc declară revoltat : ” România a adoptat o metodologie mult mai restrictivă care se abate grosolan atât de la ghidul european privind recoltarea și testarea plasmei convalescente cât și de la ghidurile și metodologiile țărilor care practică această metodă de terapie. De parcă românii ar dona dosarele cu șină care au atașată și foaia de externare. Se cer tot felul de lucruri care nu se cer în altă parte. De fapt oamenii ăștia donează anticorpi și singurul lucru pe care ar trebui să îl aibă ar fi anticorpi. Sunt multe persoane care au concentrație mare de anticorpi și nu mai virusul iar în alte țări ar fi considerați superdonori. Nu sunt acceptați la donare de niște birocrați care nu salvează vieți. Vrem să decontăm toate analizele astfel încât cei care vor să doneze să poată face analizele gratuit. Condiția era ca Ministerul Sănătații să modifice metodologia și să o pună de acord cu ceea ce se întâmplă în alte țări. Nici până astăzi, au trecut două săptămâni nu am primit nici un răspuns. „

Și directorul Centrului de Transfuzii din Iași spune simplu: Asta e legea, așa se aplică! De pe 18 mai când a fost pus în funcțiune aparatul de plasmafereză de la Iaşi au donat cinci persoane. Doar ei au îndeplinit criteriile legale. Plasma se trimite la București pentru validarea finală și apoi ajunge la cazurile cele mai grave de bolnavi cu SARS C0V-2 din țară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img