Cum se fură de către ”bande organizate” 50 miliarde de euro din bugetele țărilor europene

0
141

COMENTARIU DEUTASCHE WELLE de Martin Muno

Sună ca o poveste dintr-un thriller, dar este realitatea: prin fraude cu plăţile TVA, bugetele ţărilor europene sunt furate anual cu 50 de miliarde de euro.

Belgien: Statue Europa vor EU-Parlament, Brüssel (picture-alliance/D. Kalker)

Bande organizate de infractori se folosesc de aşa-numite carusele cu plăţile taxei pe valoarea adăugată pentru a comite fraude fiscale de mare amploare. Aceasta este concluzia unei anchete efectuate de 63 de jurnalişti din 30 de ţări. Sub conducerea reţelei de investigaţii „Correctiv”, au fost luate urmele acestor înşelăciuni la nivelul întregii Europe. La proiect participă 35 de instituţii de presă europene.

Ar fi cea mai mare fraudă fiscală aflată pe rol în Europa, relatează „Correctiv”: „Bande organizate de infractori jefuiesc bugetele statelor din UE în fiecare an cu 50 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene.” Trucul este următorul: prin crearea acestor carusele cu plăţile TVA, infractorii primesc înapoi de la autorităţile fiscale taxe pe care ei nu le-au plătit deloc anterior. Pentru a obţine aceste restituiri ilegale, se creează adesea structuri comerciale complicate cu sedii în mai multe ţări europene.

Iar înşelăciunea se desfăşoară astfel: o firmă comercială dintr-un lanţ masiv de producţie şi aprovizionare nu transmite mai departe fiscului taxele pe valoarea adăugată plătite de clienţi. Clienţii recuperează apoi în ţara din care provin acest TVA plătit de ei în avans la cumpărare. După mai multe tranzacţii de acest tip, produsul achiziţionat este revândut vânzătorului iniţial. Iar acesta dispare rapid de pe radarele fiscului, pentru că de regulă nu este vorba decât de o firmă fantomă, cu adresa la o căsuţă poştală. Pagubele sunt suportate de oficiile fiscale, care fie nu au primit banii pe TVA cuveniţi, fie au restituit eronat sume plătite chipurile în avans de infractori.

Germania blochează găsirea unei soluţii

Doar în Germania, pagubele generate de aceste carusele fiscale ar fi cuprinse între cinci şi 14 miliarde de euro anual. Potrivit rezultatelor anchetei efectuate de jurnalişti, autorităţile fiscale europene sunt păcălite în prezent cel mai des cu fraude privind certificatele de curent electric ecologic. Alte produse folosite frecvent la aceste fraude de tip carusel sunt telefoanele mobile, consolele de jocuri, catozii de cupru şi certificatele de poluare cu CO2.

Problema este că Germania şi Marea Britanie blochează în prezent combaterea efectivă a acestor practici ilegale şi prin aceasta combaterea criminalităţii organizate. Televiziunea publică germană ZDF, care a participat la anchetă, îl citează pe şeful departamentului de criminalitate economică al Europol, Pedro Seixas Felicio: Banii „ajung la bande organizate de infractori. Rău este că acestea investesc aceşti bani în noi infracţiuni.”

Guvernele de la Londra şi Berlin resping introducerea la nivel european a unui sistem de avertizare timpurie anti-fraudă. Comisarul european pentru Economie Pierre Moscovici crede că problema este faptul că statele membre ale UE trebuie să cedeze astfel competenţe Bruxellesului pentru a permite combaterea eficientă a acestor fraude. Dar ţările membre „se apără ferm împotriva cedării unei părţi cât de mici din autoritatea şi suveranitatea lor fiscală”. În acest timp, banii contribuabililor europeni sunt furaţi mai departe cu metodă şi la un nivel extrem de ridicat.