spot_img
20 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăcoronavirusCum s-au încurcat Streinu Cercel și Nelu Tătaru când au încercat să...

Cum s-au încurcat Streinu Cercel și Nelu Tătaru când au încercat să copieze modelul de succes Veneto

-

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a intrat într-un scandal public după ce ar fi propus izolarea de familiei a bătrânilor și nu numai. Tătaru a explicat că propunerea i-ar fi aparținut de fapt profesorului Adrian Streinu Cercel. De fapt planul este preluat după cel Veneto, regiunea italiană care a ținut sub control coronavirusul în comparație cu Lombardia.

- Reclama -

Cazul a fost relatat pe FLUX 24 în 30 martie.

Experimentul Veneto a fost analizat în 5 aprilie în emisiunea Controverse B1 realizată de Andrei Bădin de către profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. (de la minutul 9)

RELATAREA FLUX 24 DIN 30 MARTIE:

Măsurile luate de Italia pentru a stopa răspândirea coronavirusului par să nu funcţioneze, de aceea ar trebui schimbată strategia prin crearea unor centre în care persoanele suspectate de infectare să fie separate de familiile lor, consideră profesorul de microbiologie Andrea Cristanti, de la Universitatea din Padova, transmite Reuters conform Agerpres.

Locuitorii Italiei se află în izolare de aproape trei săptămâni, însă în ultimele trei zile numărul de noi infectări cu coronavirus s-a menţinut la 5.000-6.000 zilnic. Cel mai negru bilanţ al epidemiei începute pe 21 februarie a fost consemnat vineri, cu 919 decese, urmat doar de scăderi foarte uşoare în următoarele două zile.

Într-un interviu acordat luni postului Radio Capital, profesorul Crisanti, un reputat om de ştiinţă, a afirmat că multe dintre cazurile noi sunt probabil persoane care au fost contaminate de membri de familie acasă.

În opinia sa, în loc de a le spune bolnavilor cu simptome uşoare să se autoizoleze acasă, autorităţile ar fi trebuit să înfiinţeze centre pentru a-i separa de familiile lor, aşa cum s-a procedat în China.

‘Îşi pune cineva problema de ce, în pofida tuturor acestor restricţii, asistăm în continuare la infectări? Se întreabă ei dacă toţi aceşti oameni care sunt bolnavi acasă infectează alţi membri de familie?’, a spus profesorul Crisanti în interviu.

În opinia noastră, infectările se întâmplă acasă’, a indicat el.

Profesorul Crisanti a ajutat la coordonarea răspunsului în regiunea Veneto, unde a fost introdusă testarea în masă la începutul epidemiei din Italia, în a doua jumătate a lunii februarie.

Aceasta a ajutat la identificarea cazurilor şi limitarea contagiunii cu mult mai mult succes decât în regiunea vecină Lombardia, unde doar persoanele cu simptome severe au fost testate şi doar în spitale.

Lombardia a înregistrat între timp 6.360 de decese din cauza COVID-19, cu mult mai multe decât orice altă regiune italiană, în vreme ce Veneto a consemnat doar 392. De notat totuşi că focarul din Lombardia a fost mult mare încă de la început.

Crisanti a fost de părere că o abordare precum cea din Veneto ar trebui extinsă la nivel naţional.

‘Trebuie să fim mult mai agresivi în a identifica persoanele care sunt bolnave acasă’, a subliniat el.

Trebuie să mergem la locuinţele lor, să-i testăm, să le testăm membrii de familie, prietenii şi vecinii, iar toţi cei testaţi pozitiv ar trebui preluaţi, dacă sunt într-o stare suficient de bună, în centre de cazare în afara domiciliilor lor’, a adăugat profesorul Cristanti.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img