Cum s-au furat 60 milioane USD din Mosul

0
129

Funcţionarii apropiaţi fostului guvernator al oraşului irakian Mosul au deturnat fonduri publice în valoare de peste 60 de milioane de dolari, conform unui reprezentant al unei comisii guvernamentale anticorupţie, citat de AFP.

Au fost recuperate numai şase milioane de dolari din cele 64 utilizate ilegal de anturajul fostului guvernator Nawfel Akoub, a declarat un oficial din Comisia pentru Transparenţă.

Akoub, în prezent dat în urmărire, a fost demis printr-o decizie unanimă a parlamentului de la Bagdad, după ce peste 100 de oameni au murit în naufragiul unui feribot pe fluviul Tigru pe 21 martie.

Tragedia a evidenţiat efectele corupţiei şi privilegiile acordate de responsabilii politici unor antreprenori, menţionează AFP. În acelaşi timp, un raport parlamentar a dezvăluit un sistem de devalizare a bugetului de 800 de milioane de dolari al provinciei Ninive, cu capitala la Mosul.

Comisia anticorupţie a dispus în urmă cu câteva zile arestarea a 14 înalţi funcţionari, după ce s-au descoperit cecuri şi transferuri de fonduri publice către conturile lor personale. Deocamdată nu a fost inculpat niciun presupus vinovat în cazul naufragiului, iar Akoub, urmărit de forţele de securitate din întregul Irak, acordă interviuri televizate de la Erbil, capitala provinciei autonome Kurdistan, unde s-a stabilit potrivit unor responsabili.

Parlamentul irakian estimează că în ultimii 15 ani corupţia a provocat pierderi de 200 de miliarde de euro din fondurile publice, sumă echivalentă cu dublul bugetului de stat al Irakului şi mai mare decât produsul intern brut al ţării. A