spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăALEGERI 2020Cum s-a spălat pe mâini Kovesi de anchetarea lui Coldea și Maior

Cum s-a spălat pe mâini Kovesi de anchetarea lui Coldea și Maior

-

De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

De la intrarea în funcțiune a noului Parchet European (EPPO) condus de Laura Kovesi, nu mai prididesc informațiile că acesta va prelua sute de dosare de corupție din România, iar marii corupți au motive să-și piardă somnul. Un mic element însă, furnizat azi oficial de EPPO, dă stingerea anchetării marilor corupți, pe motive de ”atemporalitate”.

Mai pe scurt, EPPO informează oficial că nu poate ancheta dosare cu fapte comise înainte de data de 20 noiembrie 2017, acela fiind punctul zero al începerii activității parchetului.

Informația e furnizată de procurorul european delegat din partea țării noastre, Dana Ana, într-un răspuns dat fostului președinte al CNAS, Lucian Duță, care făcuse o sesizare privind deturnări de fonduri europene de către SRI cu prilejul implementării cardului de sănătate din România.

Procurorul Ana explică faptul că, potrivit normelor de înființare și funcționare a Parchetului European, nu există competențe de anchetare a faptelor mai vechi de 20 noiembrie 2017, astfel că EPPO va transmite denunțul lui Duță privind posibile abuzuri ale SRI către DNA-ul românesc.
Data de 20 noiembrie 2017, precizăm, este cea la care Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE a aprobat instituirea EPPO.

Reamintim că Laura Kovesi vorbea acum cîteva luni de cel puțin 600 de dosare de corupție din România care ar urma să ajungă la EPPO, mai apoi șeful DNA, Crin Bologa, vorbea recent de 200 de dosare de mare corupție care urmează să fie transmise Parchetului European, în fine, zilele trecute se afla pe surse că 15 dosare ar fi fost deja transmise. Informații primite cu bucurie în special de adversarii PSD, care profețeau înfundarea pușcăriilor cu social-democrați.

Numai că, devine limpede acum, dacă e să vorbim de corupție guvernamentală, anchetele respective ale EPPO pot ”prinde” doar aproximativ ultimii doi ani de guvernare PSD, 2018 și 2019, după care intră în schemă guvernarea dreptei.
Pînă atunci, nu ne rămîne decît să așteptăm momentul cînd, la sesizarea EPPO privind denunțul lui Lucian Duță, DNA va trebui să demareze ancheta contra SRI, ori să sfideze importantul for european și să arunce dosarul la sertar, sub strat gros de praf. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img