Cum s-a ajuns la revolta catalanilor

0
198

Profesorul Joan Culli cunoaşte istoria naţionalismului catalan. Dacă odinioară era vorba mai ales de cultivarea limbii şi a culturii proprii, ideea independenţei a prins contur abia secolul trecut.

În timpul dictaturii lui Franco mişcarea independentistă s-a întărit din cauza oprimării catalanilor.

CITIȚI ȘI: Povestea Cataloniei începe de la Franco

Apoi a survenit o cezură de câteva decenii. Dar în ultimii ani, locuitorii celei mai prospede regiuni a Spaniei, au realizat că „nu-şi pot păstra identitatea, nu pot avea şcoli proprii şi poliţie proprie în condiţiile în care statul devine tot mai centralizat”, a afirmat istoricul.

Această tendinţă există de ani buni, dar sub Rajoy situaţia s-a înrăutăţit, a adăugat el. „Cred că aceasată criză a fost provocată şi întreţinută mai ales de imobilitatea lui Rajoy. El poartă răspunderea fiindcă în ultimii şase ani nu a oferit catalanilor nimic.”

CITIȚI ȘI: DW: Guvernul de la Madrid pare să facă totul pentru a amplifica ura catalanilor faţă de ţara-mamă

Cum se poate ieşi din impas? Culli a declarat pentru DW: „Avem nevoie de un referendum serios şi atent supravegheat. De felul celor din Scoţia sau din Quebec. Abia atunci se va şti cât la sută din catalani sunt în favoarea independenţei.” El personal este încredinţat că majoritatea vrea asta. Iar suspendarea autonomiei catalane ar fi o decizie foarte periculoasă. „Nu poţi guverna dacă jumătate din populaţie se află în stare de revoltă”, a avertizat el.

CITIȚI ȘI: Prima Doamnă a separatismului catalan este româncă