spot_img
21.8 C
București
vineri, august 12, 2022
AcasăhighlightCum l-a cumpărat Orban pe Ponta

Cum l-a cumpărat Orban pe Ponta

-

Partidul lui Victor Ponta, infiintat acum doi ani de cativa parlamentari de la PSD si ALDE, va primi in 2020 (an cu alegeri locale si parlamentare) finantare de la bugetul de stat, printr-o derogare de la lege prevazuta in bugetul de stat pe care Guvernul Orban si-a angajat raspunderea in Parlament si care a fost promulgat luni de presedintele Iohannis, scrie ziare.com.

Dezvaluirea a fost facuta pe Facebook, sub titlul „Ponta bate palma cu guvernul PNL„, de avocatul Mihai Badea, consilier parlamentar al Grupului USR din Camera Deputatilor si presedinte al Comitetului de Initiativa „Fara Penali in Functii Publice”, care a precizat ca „amendamentul a fost propus de Victor Ponta si acceptat de Guvernul Orban”.

- Reclama -

„Conform legii privind finantarea partidelor, de subventia acordata de stat beneficiaza doar partidele care au participat la ultimele alegeri locale si parlamentare, proportional cu voturile obtinute. Cum Pro Romania s-a infiintat dupa alegeri, pana acum n-a incasat niciun ban de la buget, chit ca a atras zeci de parlamentari de la alte partide, in special de la PSD.Cu alegerile locale si parlamentare in vizor, Victor Ponta avea nevoie sa-si rotunjeasca fondurile de campanie ca sa treaca pragurile electorale, mai ales ca a scazut masiv in sondaje de cand l-a parasit Mihai Tudose. Asa ca a propus o ‘mica’ derogare: doar in 2020, subventia sa fie alocata tuturor partidelor cu parlamentari, proportional cu numarul de deputati si senatori pe care il au in prima zi a anului.Putem doar sa ne imaginam ce promisiuni s-au facut PNL-ului pentru aceasta imensa concesie, care nu doar ca-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici in fiecare luna, ci va preveni inclusiv riscul ca migratia unor parlamentari sa diminueze veniturile partidului sau„, subliniaza Mihai Badea.

Intr-adevar, art.47 din Legea 5/2020, legea bugetului, promulgata luni de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial (deci intrata in vigoare) prevede urmatoarele: „Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) si art. 19 din Legea nr. 334/2006, in anul 2020 subventiile acordate partidelor politice, prevazute in bugetul Autoritatii Electorale Permanente se acorda pe baza numarului total de parlamentari inscrisi in fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020″.

Pana ieri, subventiile de la buget se acordau partidelor proportional cu voturile obtinute la alegerile anterioare, iar Pro Romania nu era pe lista.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...