Cum joacă Polonia blocarea bugetului multianual al UE şi a planului european de relansare

0
38

Polonia se aşteaptă ca Bruxellesul să facă noi propuneri pentru ieşirea din impasul creat după ce această ţară, împreună cu Ungaria, a blocat prin veto bugetul multianual al UE şi planul european de relansare, în sumă totală de 1.800 miliarde de euro, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, transmite Reuters conform Agerpres.

La reuniunea de luni a ambasadorilor la UE ai statelor membre, Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului pe 2021-2027 şi a pachetului de relansare, din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Aşteptăm noi propuneri care să fie coerente cu tratatele UE şi, în al doilea rând, să fie în concordanţă cu concluziile (deciziile) Consiliului European din iulie, când a fost convenit bugetul UE’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la postul public de radio.

Ambele ţări riscă să piardă accesul la zeci de miliarde de euro din fonduri UE dacă această condiţionare, introdusă de liderii UE în iulie şi întărită de Parlamentul European, va fi menţinută.

Citând o sursă apropiată guvernului de la Varşovia, cotidianul Dziennik Gazeta Prawna scrie că Polonia este conştientă că va fi imposibil să elimine această condiţionare, dar că va saluta scenarii care să dilueze mecanismul ce leagă finanţarea de conformarea la statul de drept.

Una din propunerile poloneze presupune că executivul UE ar cere unanimitate dacă ar dori să blocheze plăţi către un stat membru.

În acest scenariu, întrucât Ungaria s-a alăturat Polonia în lupta cu Bruxellesul, în practică va fi imposibilă activarea condiţionării plăţilor UE de respectarea statului de drept.

Vetoul polono-ungar înseamnă că, probabil, banii pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19 vor veni cu întârziere faţă de planul iniţial, în care ar fi început să fie distribuiţi de la mijlocul lui 2021.