spot_img
24.7 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăAnalizeCum i-au luat la mișto americanii pe ucrainieni: Le-au dat rachete modificate

Cum i-au luat la mișto americanii pe ucrainieni: Le-au dat rachete modificate

-

De la debutul invaziei ruse, Ucraina cere imperios americanilor lansatoare HIMARS de rachete cu rază lungă de acțiune, cele mai eficiente contra rușilor. În loc de rachete cu rază de 300 de mile, americanii au trimis pînă acum doar versiunile ”mini”, de 50 de mile, spre furia lui Zelenski. Iată însă că presa americană lansează o bombă azi: ca să fie și mai siguri că nu deranjează prea tare rușii, americanii au modificat lansatoarele HIMARS fără știrea ucrainenilor, făcînd imposibilă lansarea de ranchete cu rază lungă, transmite Inpolitics.

Informația explozivă e livrată de cotidianul american The Wall Street Journalcare, citînd oficiali americani, scrie că Pentagonul a modificat în secret sistemele avansate de rachete pe care le-a trimis în Ucraina. Din iunie, SUA au furnizat Kievului 20 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), dar ele sunt modificate într-un mod aparte, fără știrea părții ucrainene, astfel încât să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, a informat The Wall Street Journal, citând oficiali americani.
Potrivit interlocutorilor publicației, o astfel de măsură este necesară și pentru a preveni lansarea efectivă a rachetelor balistice ATACMS folosind instalațiile de care dispun Forțele Armate ale Ucrainei. Reprezentanții Pentagonului, ai Casei Albe și ai Forțelor Armate ale Ucrainei au refuzat să comenteze informațiile WSJ. Kievul a cerut de luni de zile rachete ATMS, subliniind că sistemul de rachete va fi folosit doar pentru a lovi ținte în interiorul Ucrainei.
Washingtonul a rezistat până acum, de asemenea, apelurilor senatorilor de a trimite drone foarte avansate Grey Eagle MQ-1C în Ucraina, din cauza temerilor că ar putea atinge ținte în Rusia și ar putea fi recuperate de forțele ruse.
Moscova, care a mustrat în repetate rânduri SUA pentru că ar înarma Ucraina, a avertizat Washingtonul să nu trimită Ucrainei armament mai avansat, mai amintește WSJ.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img