spot_img
7.1 C
București
sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăDezvaluiriCum au pus mâna doi miliardari pe Clubul Diplomatic și 19 ha...

Cum au pus mâna doi miliardari pe Clubul Diplomatic și 19 ha din Parcul Herestrău

-

Restaurantul Diplomatic și 19 hectare din Parcul Herastrău, ambele monument istoric, au ajuns să fie închiriate, în ultimii cinci ani, de o firmă controlată prin interpuși de Dragoș Dobrescu și Puiu Popoviciu. În 1996, clădirea, alături de o suprafață de 19 hectare din Parcul Herăstrău, au fost date de Ministerul Afacerilor Externe în folosință gratuită unui ONG – Clubul Diplomaților București. În 2012, ONG-ul a închiriat clădirea și terenul, pe o perioadă de 8 ani, firmei Hotpoint Netwok, deținută pe rând de cei doi afaceriști, scrie Justiție Curată.

- Reclama -

Numele ONG-ului este Clubul Diplomatic București, iar din conducerea sa fac parte primarul Capitalei sau ministrul de Externe. Este un ONG independent care a avut norocul să primească 19 hectare de teren în buricul verde al Capitalei. MAE duce diplomați și invitați aici, însă achită notele de plată, așa cum reiese de pe site-ul de achiziții al ministerului, mai scrie sursa citată.

Membri Consiliu Director al Clubului, înregistrați ultima dată la Ministerul Justiției, acolo unde se află registrul organizațiilor non-guvernamentale, sunt: Teodor Baconschi, Sorin Oprescu, Robert Cazanciuc, Mircea Neață – director general, Constantin Niculescu, Ion Diaconu, Dan Oancea, Nicolae Sianu, Liviu Tudor.

Clubul Diplomatic Bucureşti are pe cele 19 hectare opt terenuri de tenis pe zgură, două piscine în aer liber, două restaurante (unul în Pavilionul central), teren de golf cu şase găuri, driving-range, mini-teren de fotbal.

Restaurantul Diplomatic, monument istoric, având codul B-II-m-B-18231, a fost înstrăinat însă din 2012 de Club către un srl, Hotpoint Netwok. Clădirea  este trecută pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii, fiind datată din perioada interbelică, odată cu Parcul Herăstrău. Pentru a fi admirată trebuie achitată o taxă de membru al Clubului sau doar un meniu pentru un prânz sau cină la restaurantul. Chiar și o comandă simplistă pentru o singură persoană pleacă de la 50 de lei și poate ajunge până la 100 de euro.

Conform datelor de la Cartea Funciară, în urmă cu cinci ani Clubul Diplomaților București semnează un contract de locațiune nr. 90 din 27.01.2012 cu societatea Hotpoint Netwok SRL. În cadrul acestui înțelegeri, se închiriează terenul și construcțiile pe o perioadă de 8 ani.

CRONOLOGIA AFACERII CONFORM JUSTIȚIE CURATĂ:

2011

Hotpoint Network este înființată doar un an înainte de a primi contractul de închiriere de la Clublul Diplomaților. În 2011, la înființare, asociații egali sunt Cătălin Lăscuț și Cristina Robu. Datele privind acționariatul firmelor au fost scoase din Monitorul Oficial oferit de Termene.ro.

Cătălin Lăscuţ este fiul lui Pavel Lăscuţ, fostul şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor.

În noiembrie 2011, Lăscuț este înlocuit cu un offshore cipriot Aisipa Limited. Firma „căsuță poștală” avea lăgături tot cu Lăscuț jr. Aisipa este acționar și la Santo International SRL din Oradea, firmă care deținea un magazin duty-free al lui Lăscuț din Moldova Nouă. Aispa Limited a avut acțiuni și la o societate a lui Lăscuţ, Babel Industries.

2014

În februarie 2014 se schimbă cu adevărat acționariatul la Hotpoint Network, prin faptul că Chandler Media SRL ajunge să dețină 90%, iar Felix Daniel Ungureanu – 10%, acțiuni pe care le primește de la Cristina Robu, o asociată a lui Lăscuț. Ungureanu este și reprezentantul Chandler Media, dar devine și administrator al Hotpoint. 2014.3834 Dobrescu

Felix Daniel Ungureanu este un apropiat al lui Dragoș Dobrescu, unul dintre investitorii imobiliari controversați care dețin grupul de firme Monolit. Dobrescu este implicat în mai multe denunțuri și anchete penale care îi vizează pe Neculai Onțanu (fostul primar al Sectorului 2) sau Elena Udrea. Ungureanu este unul dintre interpușii folosiți de Dobrescu în retrocedările din Sectorul 6 care au dus la condamnarea fostului primar Cristian Poteraș. Astfel, Ungureanu a primit pe numele său un teren retrocedat de Poteraș către Viorica Vasiloiu. Fără știința femeii, proprietatea a fost trecută pe numele lui Ungureanu, așa cum reiese din rechizitoriul DNA.

Chandler Media este administrată de Sandra Enciu, iar unicul asociat este Chandler Commercial Inc, un ofshore din Panama administrat de același Ungureanu. Sandra Emciu are funcția de administrator în mai multe societăți care fac parte din grupul Monolit al lui Dragoș Dobrescu, este vorba de Monolit Construct Division, Monolit Park Towers, Monolit Administrativ Primăverii, Monolit Square sau Monolit Offices.

2016

În iunie 2016, cu o investiție de 50 de lei, Constantin Sebeșanu (40 de lei pentru 16%) și Viorica Ioniță (10 lei – pentru 4%) preiau 20% din Hotpoint Network. În august 2016, Chandler Media, compania controlată de oamenii lui Dragoș Dobrescu, cedează și restul de 80% din Hotpoint Network către Constantin Sebeșeanu. 2016.2230 Popoviciu

Constantin („Tinu”) Sebeşanu deţine master franchise-ul pentru Hard Rock Cafe. Acesta a coordonat activitatea din domeniul hotelier a grupului de firme deţinute de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu care a lucrat încă din 2001, participând la lansarea pe piaţă a hotelului Howard Johnson. Cei doi au lucrat şi la restaurantele Casa Doina, dar şi la reţelele Pizza Hut şi KFC. Este totodată şi preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), înfiinţată la sfârşitul anului trecut.

Mai trebuie amintit că investitorii imobiliari care au controlat Hotpoint Network refuză de câțiva ani să comunice cu presa. De altfel, Dobrescu este denumit și afaceristul fără chip, pentru că în mass-media nu a apărut nicio fotografie de a sa.

Atât Dobrescu, cât și Popoviciu fac parte din așa numitul grup de afaceriști de la Monaco. Printre membrii acestui club de oameni de afaceri fac parte: Florian Walter (Romprest), Dumitru Nicolae (Dragonul Rosu), și Elan Schwartzenberg.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img