Cum au fost încărcate facturile românilor la energie cu 2,5 miliarde euro

0

În perioada 2010-2014 cei peste 9 milioane de consumatori de energie din România, populaţie şi companii, au finanţat prin propriile facturi investiţii fără niciun sens în reţele de energie sau proiecte fictive pentru centrale mai bune, facturile fiindu-le încărcate cu mai bine de 2,5 miliarde de euro, totul sub ochii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), câinele de pază al acestui domeniu strategic, scrie Ziarul Financiar.

Concluziile apar într-un raport de audit al performanţei pieţei de energie realizat de Curtea de Conturi pentru perioada 2010-2014.

Factura la energie electrică pe care o primeşte fiecare consumator la final de lună este unul dintre cele mai complicate documente de înţeles din domeniul utilităţilor. Practic, deşi la bază excesul de informaţii se dorea a fi o cale de transparentizare a acestui serviciu indispensabil, la final multiplele categorii de costuri ocrotesc căile prin care facturile sunt de fapt umflate. Cel puţin aceasta este concluzia ultimului raport publicat de Curtea de Conturi în care este analizată performanţa pieţei de energie.

Taxele privind certificatele verzi, instrumentul prin care este susţinută producţia de energie regenerabilă, taxa de cogenerare, vehiculul prin care se încurajează investiţiile în centrale noi de cogenerare (care produc energie electrică şi termică – n.red.) sau chiar tariful de distribuţie, toate ascund investiţii nerealizate, dar recunoscute de Autoritate şi suportate de consumatori.