spot_img
26.6 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăAnalizeCum a scăpat de DNA patronul moldovean al firmei implicate în accidentul...

Cum a scăpat de DNA patronul moldovean al firmei implicate în accidentul feroviar de lângă Petroșani

-

Unicom Tranzit, operatorul feroviar privat al cărui tren de marfă a deraiat sâmbătă după-amiază în apropiere de Petroşani, judeţul Hunedoara, accident în care cei doi mecanici ai locomotivei au murit, face parte din grupul de companii Unicom Group, deţinut de familia omului de afaceri Constantin Iavorski, fost ministru al energiei în Republica Moldova la începutul anilor ‘90.

- Reclama -

Implicat în multe afaceri dubioase, Constantin Iavorski a scăpat întotdeauna de anchetele procurorilor.

Fost ministru al Energiei din Republica Moldova, Iavorski (66) face afaceri în România de peste două decenii. Acesta deține, alături de familie, holdingul Unicom, prin care derulează o gamă largă de operațiuni, în diferite sectoare de interes ca energia sau imobiliarele. Prima afacere importantă a fostului politician moldovean a fost legată de livrările de cărbune pentru termocentralele românești.

Iavorski apare în arhiva Mossack Fonseca drept secretar și mai apoi director al offshore-ului Consimed Oil Limited, înregistrat în Insulele Britanice Virgine în 1997.

Familia Iavorski mai deține în România o fabrică de butoaie și peleți, pe care îi exportă și în Republica Moldova.

Procurorii DNA au adunat în 2015 toate contractele pe care Grup Feroviar Român și Unicom Tranzit le-au câștigat în defavoarea CFR Marfă. Dosarul a plecat de la o plângere a lui Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, actualmente cercetat penal pentru alte fapte de corupţie.Anchetatorii bănuiesc că cele două firme de transport marfă pe carea ferată au prejudiciat statul, mai exact CFR Marfă, cu suma de 200 de milioane de euro, așa cum ne-a precizat o sursă care a participat la o descindere a procurorilor. Numai că surpriză: DNA nu a mai făcut nimic în cazul UNICOM, doar Gruia Stoica fiind trimis în judecată.

Grup Feroviar Român, companie controlată de Gruia Stoica și Vasile Didilă, și Unicom Tranzit au afaceri grele cu regii și companii de stat, dar și cu alte firme private, cum ar fi ArcelorMittal Galați. Unicom Tranzit este o societate controlată de fostul ministru al Energiei de la Chișinău, Constantin Iavorski.

Unicom a fost implicat în urmă cu trei ani în scandalul licitaţiilor organizate de CE Oltenia şi CE Hunedoara, la care a participat în asociere cu Grup Feroviar Român, deţinut de Gruia Stoica, acesta din urmă fiind trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă cu scopul de a obţine contractul în defavoarea CFR Marfă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...