spot_img
5.4 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăAnalizeCum a omorât Olanda civili

Cum a omorât Olanda civili

-

Un tribunal din Ţările de Jos a stabilit miercuri că bombardarea de către soldaţi olandezi a unui complex rezidenţial din provincia afgană Uruzgan, în iunie 2007, soldată cu moartea a 20 de civili, a fost ilegală, iar statul olandez trebuie să le acorde despăgubiri victimelor, transmite Reuters.

- Reclama -

„Ţările de Jos au fost responsabile pentru bombardarea caselor. Se ştia că acele case erau locuite de civili. Statul a invocat faptul că talibanii folosesc casele pentru scopuri militare (…) şi deci bombardamentul nu a fost ilegal”, a scris instanţa de la Haga.

„Dar curtea consideră că statul nu a clarificat pe ce bază a ajuns la concluzia că respectivele case erau utilizate de talibani (…) şi de aceea consideră că bombardamentul a fost ilegal”, a subliniat curtea în comunicatul său.

Acesta mai menţionează că suma care trebuie plătită ca despăgubiri către victime urmează să fie stabilită la o dată ulterioară.

Ministerul olandez al Apărării a cerut procuraturii acum aproape doi ani să examineze acel raid după ce un veteran de război olandez a ridicat problema legitimităţii acţiunii.

Acesta a relatat că i s-a ordonat să tragă cu artilerie grea asupra unor case din districtul Chora, superiorii săi bănuind că acolo s-ar afla talibani. Veteranul citat a menţionat, într-un interviu în publicaţia olandeză Trow, că acţiunea respectivă a avut la bază doar comunicaţii radio interceptate şi că cei asupra cărora s-a tras în timpul atacului nu au ripostat. Or, acest lucru a părut a fi o încălcare a regulilor angajării militare olandeze în Afganistan, conform cărora se poate recurge la forţă doar pentru autoapărare.

Atacul asupra complexului rezidenţial a făcut parte din aşa-zisa Bătălie pentru Chora lansată împotriva talibanilor de ISAF, fosta forţă internaţională a NATO din Afganistan.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img