Cum a încercat magnatul Dan Adamescu să păcălească judecătorii pentru a fi eliberat din pușcărie

0
144

Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava dar și judecătorii au refuzat eliberarea condiționată a magnatului Dan Adamescu deoarece acesta a mințit instanța.

Dan Adamescu este patronul cotidianului România Liberă.

Avocații lui Adamescu au susținut că acesta s-ar afla grav bolnav internat într-un spital, dar potrivit surselor FLUX 24 acesta s-a internat pentru o operaţie la genunchi, nu din cauza altor afecţiuni.

Cererea lui Dan Adamescu de eliberare condiţionată, înregistrată în 25 octombrie la Judecătoria Sectorului 4, a fost judecată miercuri în lipsa omului de afaceri.

Avocatul acestuia a depus la instanţă o cerere de judecare în lipsă şi a arătat că Adamescu vrea ascultarea prin videoconferinţă, întrucât este internat într-un spital din afara reţelei penitenciare, de unde nu se ştie când va fi externat.

Judecătorul a arătat că Adamescu nu poate fi audiat prin videoconferinţă, întrucât în afara sistemului penitenciar nu există posibilitatea tehnică pentru aceasta.

Avocatul omului de afaceri a cerut ca Dan Adamescu să fie eliberat condiţionat, arătând că sunt îndeplinite condiţiile şi că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

Apărătorul a afirmat că situaţia medicală a lui Adamescu este „extrem de gravă” şi că din septembrie a fost mai mult internat prin spitale, inclusiv la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Avocatul a mai susţinut că Dan Adamescu este torturat fizic şi psihic în Penitenciarul Jilava, este în regim de executare semideschis şi nu are acces la telefon. Acesta a spus că Adamescu a avut o conduită impecabilă, a participat la şedinţele de consiliere psihologică, nu a fost sancţionat, dar nici recompensat şi a achitat cheltuielile de judecată.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să respingă cererea lui Adamescu, arătând că acesta nu este în imposibilitate de a executa pedeapsa, omul de afaceri fiind internat într-un spital privat pentru a se opera la un genunchi, nu din cauza altor afecţiuni.

Magistratul a arătat că este de acord cu ce a spus Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava, că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare şi că acesta ar putea să revină cu o cerere de eliberare după patru luni.

Dan Adamescu a lipsit şi la termenul din 9 noiembrie, avocatul său spunându-i atunci judecătorului că omul de afaceri nu se poate prezenta la instanţă pentru că este la reanimare în spital, pentru afecţiuni care s-au agravat după condamnarea sa la patru ani şi patru luni de închisoare.

Dan Adamescu a fost internat sub pază, în jurul datei de 10 septembrie, într-un spital civil, declara, pentru News.ro, Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, unde execută pedeapsa, în regim semideschis, omul de afaceri condamnat pentru mituirea unor judecători.

Surse medicale spuneau atunci că Dan Adamescu a fost internat pentru investigaţii în vederea unei operaţii la genunchi, în urma căreia ar urma să i se monteze o proteză.