spot_img
27.6 C
București
miercuri, iunie 26, 2024
AcasăAnalizeCum a ajuns Vrancea de la un caz de coronavirus în 14...

Cum a ajuns Vrancea de la un caz de coronavirus în 14 martie la 877 în 18 iunie? Între timp prefectul PNL și-a pus verișoara șefă la Spitalul Județean

-

Pe 14 martie, cu medicul Cătălin Graur la conducerea DSP și cu Constantin Mândrilă la conducerea Spitalului Județean, Vrancea raporta 1 caz (!) de infectare cu coronavirus. O lună mai târziu, pe 14 aprilie, când Graur și Mândrilă erau înlăturați din funcție în urma intervenției furtunoase a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, Vrancea raporta 157 de cazuri, scrie Monitorul de Vrancea.

- Reclama -

ANALIZA DIN MONITORUL DE VRANCEA:

- Advertisement -

Spitalul Militar Focșani a fost punctul de plecare a infecției în municipiu, înregistrându-se peste 40 de cazuri de infectare în rândul angajaților. Mai mult, un medic de la Spitalul Militar, care contractase virusul, a infectat și angajați ai Spitalului municipal Adjud. Cu toate acestea, Constantin Mândrilă a fost internat cu forța pe 12 aprilie, după ce el însuși s-a infectat cu Covid 19, pentru a fi instalată o conducere militară. Chiar un medic de la Spitalul Militar Focșani, focarul de infecție din municipiu, a ocupat postul de director medical la Spitalul Județean Focșani.

La momentul internării lui Mândrilă, Spitalul Județean Focșani număra 9 cazuri de infectări cu COVID-19 în rândul angajaților. În aproximativ trei săptămâni, cu o conducere militară, numărul infectărilor cu acest virus a crescut cu 90, ajungându-se la 99 de angajați, din cadrul personalului medical și auxiliar, confirmați pozitiv. Presa a aflat, pe surse, că Alexandru Keresztes, colonel medic, care a asigurat managementul interimar până pe 8 mai, ar fi plecat infectat el însuși înapoi la Brașov.

- Advertisement -

Pe 14 mai, cu doi liberali la conducerea DSP, Cătălin Bunghez, medic stomatolog la Soveja și iubitul consilierului local PNL Ana Maria Dimitriu, și Dragoș Cozma, stomatolog și el, Vrancea raporta 475 de cazuri de infectare cu coronavirus. Asta în condițiile în care, după cum remarca mass-media la finele lui aprilie, Vrancea era singurul județ din România unde numărul cazurilor de infecții cu Covid 19 scădea de la o zi la alta deși, teoretic, se făceau teste în fiecare zi la Direcția de Sănătate Publică pentru a depista persoanele pozitive. În timp ce numărul persoanelor infectate creștea în celelalte județe, la Vrancea era o harababură totală în gestionarea situației. După ce stomatologul liberal Dragoș Cozma și-a dat demisia, chipurile pentru că îi simțeau lipsa pacienții, în funcția de director executiv adjunct al DSP Vrancea a fost numită dr. Janina Lazăr, începând cu data de 29 mai.

Între timp, Elena Codruța Neagu, medic stomatolog la Păunești, studentă și verișoară a prefectului PNL-ist Gheorghiță Berbece, ajungea, pe 12 mai, manager interimar la Spitalul Județean. Asta după ce liberalii au făcut oferte de preluare a managementului multor medici, respectați și profesioniști, însă aceștia au refuzat să intre în jocurile politice. Prefectul îi propusese inițial, ministrului Tătaru, să o numească pe verișoara Codruța director medical la Serviciul Județean de Ambulanță.

Pe 12 mai, Ministerul Sănătății i-a suspendat lui Constantin Mîndrilă contractul de manager general al Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani, după ce a fost ținut internat și în concediu medical timp de 30 de zile. Conform prevederilor legale, contractul de management se suspendă de drept, dacă titularul se află pentru mai mult de 30 de zile în incapacitate de exercitare a atribuțiilor.

Pe 18 iunie, Vrancea a ajuns să figureze într-un nedorit top național al județelor cu cele mai multe cazuri de infectare cu Covid-19. Județul nostru se află pe locul 2, după Suceava, cu 2,58 cazuri la mia de locuitori și 877 de cazuri raportate. La fel de grav este că în numai 2 zile, numărul de îmbolnăviri raportate a crescut cu 90, de la 787 marți, 16 iunie. Mai mult, cu 64 de cazuri raportate, Vrancea a fost miercuri, 17 iunie, pe primul loc pe țară în ceea ce privește numărul de cazuri raportate în 24 de ore.

Deși criza Covid 19 în România a debutat în februarie, în Vrancea, guvernarea liberală a trimis un aparat de testare la DSP abia în aprilie, testarea începând abia în a doua jumătate a lui aprilie. Primăria Focșani a alocat fonduri pentru alocarea a o mie de teste, care au ajuns la DSP Vrancea, însă conducerea PNL a acestei instituții refuză să le folosească!

La inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, administrația județeană a alocat fonduri pentru achiziționarea unui aparat de testare Real Time PCR, care să funcționeze la Spitalul Județean. La o lună și jumătate de când acesta a ajuns la unitatea medicală, conducerea liberală a Spitalului Județean nu a fost în stare să găsească o locație și să-l pună în funcțiune! Iar cadrele medicale, cărora le era destinat acest aparat, continuă să se îmbolnăvească pe capete.

Ce aveți cu vrâncenii?

Liberalii pun creșterea alarmantă a numărului de cazuri în cârca vrâncenilor înșiși. „Relaxarea greșit înțeleasă”, este răspunsul pe pagina de Facebook a Prefecturii Vrancea la comentariul unei doamne: „Ceva nu funcționează…nu vă dă de gândit acest număr imens de cazuri ? Suntem pe locul doi la nr de îmbolnăviri la nr de locuitori. Cineva nu-și face treaba, luați măsuri până nu devenim Suceava 2”.

Și directorul adjunct al DSP, dr Janina Lazăr, dă vina tot pe vrânceni. „În prezent, în judeţul Vrancea, numărul de îmbolnăviri este în creştere, din cauza nerespectării măsurilor de prevenţie impuse de Ministerul Sănătăţii. S-a înregistrat un număr mare de îmbolnăviri în mai multe localităţi din judeţ, cele mai afectate fiind Slobozia Bradului, Mărăşeşti, municipiul Focşani, Vânători şi Cîmpineanca, cu precizarea că în cazul cazurilor din Vânători şi Cîmpineanca îmbolnăvirea ar putea să se fi produs în Focşani, deoarece foarte multe persoane care au domiciliul în localităţile amintite muncesc sau desfăşoară diverse activităţi în Focşani”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul epidemiolog Janina Lazăr, conform stiripesurse.ro.

Măsurile luate de liberali vizează, în primul rând, imaginea lor publică și câștigul politic. Ei poartă războaie cu presa pe care nu o sponsorizează, fac tururi prin școli și spitale, dau comunicate, însă nu răspund la întrebările ziariștilor incomozi. De ce „relaxarea greșit înțeleasă”? Constanța nu s-a relaxat? La câți turiști merg la mare, are doar 331 de cazuri raportate, 0,48 la mia de locuitori. Brăila nu s-a relaxat? A raportat doar 98 de cazuri, 0,31 la mia de locuitori. Prahova, iarăși turiști, deci posibilitate mare de transmitere, a raportat 188 de cazuri, 0,25 la mia de locuitori. Repetăm: în Vrancea erau joi 2,58 cazuri la mia de locuitori și 877 de cazuri raportate.

Focare în comunele județului, dar DSP nu comunică cu primarii

În Vrancea, au apărut noi focare despre care nicio autoritate nu spune nimic ba mai mult, nu ia nicio măsură cum ar fi realizarea unor anchete epidemiologice in baza cărora autoritățile locale sprijinite de poliție să ia decizia izolării persoanelor evidențiate în anchetele epidemiologice. Toată lumea vorbește, dar nimeni nu confirmă nimic oficial!

Pentru AGERPRES, reprezentanţii DSP Vrancea au precizat că cele mai multe cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost înregistrate în municipiul Focşani, Slobozia Bradului, Mărăşeşti, Cîmpineanca şi Vînători. Autoritățile locale nu au fost însă înștiințate oficial de acest lucru.
Există voci care susțin că la nivelul comunei Cîmpineanca ar fi un focar extins de coronavirus, care ar fi avut ca punct de plecare o întâlnire a mai multor persoane. Primarul comunei Cîmpeneanca, Tudorel Ivan, ne-a declarat că oficial nu există niciun caz de coronavirus în localitate. “Avem opt persoane în izolare la domiciliu, persoane care au revenit acasă din străinătate. În schimb nu știu de existența niciunui caz de infectare cu coronavirus. Poate știu cei de la DSP dar cu noi nu comunică, nu colaborează. Să vă spună cei de la DSP care este situația”, a precizat primarul Tudorel Ivan.
La Slobozia Bradului se spune că există un focar și mai mare, care a plecat de la o singură familie formată din 11 membri, toți aceștia fiind infectați cu coronavirus. Reporterii noștri au stat de vorbă cu primarul comunei, Iulian Dumitru, care spune că nu știe nimic despre niciun caz de coronavirus. În schimb, recunoaște că “mult lume din comuna noastră este bolnavă de o gripă mai specială”. “Și eu sunt bolnav de gripa asta de 7 zile dar iau paracetamol și nu e problemă”, spune primarul Iulian Dumitru.
Cinci cazuri ar fi fost confirmate în comuna Tulnici. Primarul Aurel Boțu spune că e posibil să existe și alte cazuri, dar cei de la DSP nu i-au transmis anchetele epidemiologice pentru a putea lua măsurile necesare. “Se vorbește că la nivelul comunei Tulnici există mai multe cazuri de coronavirus. Eu pot să spun că oficial sunt doar cinci cazuri confirmate de coronavirus în Tulnici, dar nu de la DSP. Dacă sunt și alte cazuri să ne spună cei de la DSP ca să putem să izolăm persoanele respective însă nu am primit nicio listă, nimic. Dacă mai sunt și alte cazuri atunci acei oameni se plimbă liniștiți pe unde vor și transmit mai departe virusul pentru că cei de la DSP nu ne transmit lista cu persoanele infectate sau care trebuie izolate. Totodată, pot spune că nu a venit nimeni de la DSP la Tulnici. Ca să nu mai spun că vin foarte multe persoane în stațiunea Lepșa….. Dacă au sau nu au coronavirus nimeni nu știe”, a precizat primarul Aurel Boțu.
Prefectura Vrancea a emis miercuri un comunicat în care arată ca
21 de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni sunt infectați cu noul virus SARS-CoV-2 și au fost transferați la spitalele din Adjud și Focșani. Dar la Dumbrăveni, focarul a rămas limitat la spital?

Îmbolnăviri în instituții precum Casa de Pensii, DSVSA, Electrica

În instituţii publice precum Casa Judeţeană de Pensii (CJP), Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Electrica Distribuţie au fost depistaţi angajaţi pozitiv COVID-19. În lipsa unei transparenţe a comunicării din partea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, informaţiile ne-au fost confirmate de surse.

Conform surselor noastre, la Casa Județeană de Pensii Vrancea, sursa infectării ar fi o angajată al cărei soţ a fost confirmat pozitiv duminica trecută. Marţi, patru persoane au fost confirmate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi alte trei au fost trimise în izolare la domiciliu timp de 14 zile. „Au fost anunţaţi cei de la DSP şi au venit să facă anchetă epidemiologică cu cei care sunt contacţi direcţi, adică celor din birou. Au fost testate nouă persoane, cei din birou care lucrează cu ea, unde trei au ieşit negativ, patru pozitiv. Se va repeta testarea la interval de o săptămână‟, ne-au spus sursele noastre.

Tot pe surse am aflat că cele patru persoane pozitive de la Casa de Pensii Vrancea sunt asimptomatice şi se aflau în izolare la domiciliu. Testarea celor nouă angajaţi a avut loc marţi, după ora 17:00, la finalul programului, iar biroul în care au fost preluate probele a fost sigilat pentru ca miercuri cei de la DSP să vină şi să facă dezinfecţie. Compartimentul respectiv îşi continuă activitatea pentru că au fost detaşate alte persoane să lucreze acolo. Ulterior, reprezentanții DSP Vrancea s-au răzgândit în cazul angajaților de la Casa de Pensii Vrancea infectați cu COVID-19 și trimiși în izolare la domiciliu. Cum!? I-au chemat la Spitalul Județean Focșani, mai precis la secția de Boli Infecțioase pentru a fi internați. Oamenii sunt contrariați pentru că de la ora 12:00, când au fost chemați, și până la ora 16:00 au stat pe holurile instituției fără a fi băgați în seamă, spun ei.
Deși Spitalul Municipal Adjud este aproape plin, la fel și cel Județean de la Focșani, iar pacienții sunt trimiși la spitalele din alte județe, DSP-ul trimite angajații Covid pozitiv asimptomatici de la Casa de Pensii Vrancea la Infecțioase pe motiv că trebuie să se interneze. Mai grav este că persoanele infectate sunt scoase din izolare și trimise la spital fără a fi transportate de o echipă medicală. Întrebarea este: aceste persoane, în drumul lor spre spital, cu câți alți oameni intră în contact!? Și cine este răspunzător pentru o eventuală răspândire comunitară a virusului care ne-a secat de energie în ultimele trei luni!? Am vrut să obținem un punct de vedere și din partea Spitalului Județean Focșani dar nu ne-a răspuns nimeni, cum de altfel nici DSP-ul nu o face.
Discuțiile de la Casa de Pensii Vrancea pe seama celor patru angajați covid pozitiv ar fi degenerat după ce soțul unei persoane care lucrează în cadrul aceleiași instituții ar fi reclamat la DSP faptul că problema nu este gestionată așa cum trebuie și solicită testarea întregului personal.

Virusul nu i-a ocolit nici pe doi dintre angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea; unul dintre ei este internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş‟, acolo unde i-au fost prelucrate probele, iar celălalt se află în izolare la domiciliu în Focşani. Alte opt persoane considerate contacţi direcţi ai celor doi angajaţi au fost trimişi în izolare la domiciliu pentru 14 zile, printre care se află şi directorul executiv adjunct al DSVSA Vrancea. Contactat telefonic, Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Vrancea, ne-a spus că în această perioadă au fost respectate toate măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, iar ancheta epidemiologică a celor de la DSP Vrancea va stabili sursa infectării.

La Electria Distribuţie Muntenia Nord Focşani, virusul a lovit în urmă cu aproximativ două săptămâni. În prezent, persoana infectată este internată la Spitalul Judeţean Focşani şi aşteaptă să fie retestată. Angajatul a intrat în contact direct cu alte 13 persoane care au stat în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

De ce sunt internați pacienții asimptomatici dacă spitalele sunt pline?

Conform prefectului PNL-ist Gheorghiţă Berbece, capacitatea spitalelor din Focșani și Adjud, „care gestionează în acest moment cazurile de COVID-19 este aproape de maxim”. El vrea ca pacienții din Vrancea să fie redirecționați către Spitalul Râmnicu Sărat, care este spital suport COVID-19, dar și către Bârlad sau  Oneşti, „astfel încât să fim pregătiţi pentru o situaţie explozivă”. Dacă sunt atât de mulți pacienți, de sunt ținuți internați cei infectați, dar fără simptome, cum a fost și cazul lui Constantin Mândrilă?

Dacă reprezentanții Spitalului Județean Focșani nu răspund la telefon, managerul Spitalului Adjud ne-a spus că situația nu este deloc așa cum o prezintă prefectul. ,,La noi din spital, la momentul de față, putem să gestionăm toți pacienții pe care-i avem fără niciun fel de problemă. La noi nu există această problemă de a muta pacienții în altă parte. Avem 95 de pacienți internați la momentul de față dintr-o capacitate totală de 147 de paturi. Trebuie să vă gândiți că din aceste 147 de paturi, avem 26 de paturi pentru secția de Pediatrie. Din fericire, nu am avut internați copii covid pozitiv, în schimb nu putem interna acolo adulții pentru că sunt paturi mici, de copii. Sunt încă 14 paturi pentru OG pe care nu avem decât doi internați, pe cele 88 de paturi de la Interne suntem cu capacitatea la 90% și pe cele 35 de paturi pe Chirurgie, la fel, cu 80%. Secțiile mari care pot prelua pacienții, da, sunt aproape pline. Pe celelalte secții unde niciodată nu am avut internați, acolo ar mai fi locuri”, a declarat Monica Bercea, managerul Spitalului Municipal Adjud.

Liberalii vor să scape de bolnavii din Vrancea

Totuși, PNL-iștii insistă să trimită pacienții în alte județe. Au făcut-o și pe 8 mai, când 50 de pacienți bolnavi de coronavirus, dar asimptomatici, conform autorităților, urmau să fie transferați la două spitale din două județe vecine. Este vorba de Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unde urmau să fie transferați 30 de bolnavi de la Focșani, și Spitalul Municipal Brăila, unde trebuiau transferați 20 de bolnavi de la Adjud. Cele două unități sunt spitale suport Covid-19.

A fost haos total atunci, iar Prefectura și DSP-ul au tăcut ore întregi! Medici renumiți din Vrancea, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean după ce s-au îmbolnăvit de coronavirus tratând pacienți, asistente, infirmiere au ajuns bătaia de joc a PNL-ului, care a dat ordin să fie transferați la spitale din Brăila și Rm Sărat. Cadre medicale care au salvat mii de oameni, care fac parte din sistemul sanitar vrâncean de ani și ani de zile erau în situația de a fi transferați în alte județe.

Microbuzele venite să preia pacienți de la Spitalul județean Focșani și să-i transfere la Rm Sărat au plecat însă goale. Prefectura a cedat la presiunea media, prezentă la fața locului, dar și după refuzul autorităților din Brăila și Buzău de a primi pacienții. Cu toată lumea concentrată pe Spitalul Județean, 16 pacienți de la Adjud au fost totuși transferați la Rm Sărat. Unii dintre pacienții transferați la spitalul din Rm Sărat au fost aduși înapoi în Vrancea, la Spitalul Județean Focșani și internați la Terapie Intensivă, pentru că starea lor era foarte gravă.

Transferul în alte județe pare să fi devenit singura soluție pe care o găsesc liberalii când vine vorba de bolnavi. Zilele trecute, verișoara Codruța Neagu voia să transfere bolnavii de la secția de Pneumoftiziologie, iar acum trimite solicitări către spitale din Galați, Vaslui, Brăila, Buzău, Bacău ca să-i primească pe vrâncenii infectați cu coronavirus.

Conform unor surse, la acest moment sunt cel puțin 100 de cazuri de cadre medicale infectate cu coronavirus la nivelul Spitalului Județean, iar cei aflați pe baricade au cam rămas fără echipamente de protecție și dezinfectanți, care, conform conducerii liberale, sunt „undeva pe drum”.

Din păcate, Vrancea întreagă pare lăsată în drum de PNL, de la Guvernul de la București până la cei pripășiți în instituțiile publice județene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img