spot_img
18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasămediuCulisele vizitei lui John Kerry la Sofia

Culisele vizitei lui John Kerry la Sofia

-

Secretarul de Stat american, John Kerry, se află joi într-o vizită la Sofia, prilej pentru presa internațională să facă speculații privind scopul vizitei înaltului oficial american. Miercuri a fost la București asistentul secretarului de stat, Victoria Nuland.
Potrivit agenţiei americane de presă Bloomberg preluată de Mediafax, care citează un oficial din Departamentul de Stat, principala sarcină a lui Kerry este „să se consulte cu oficialii privind securitatea şi modalităţile de a reduce dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia”. În condiţiile în care proiectul South Stream a fost abandonat, SUA cooperează cu Bulgaria pentru a găsi alternative, astfel încât să-şi consolideze securitatea energetică, relatează site-ul Novinite.com. Bloomberg adaugă că un alt subiect de discuţie va fi combaterea „corupţiei endemice”.

Agenţia rusă TASS, care citează experţi, scrie că diplomaţii americani vor face tot posibilul pentru ridicarea moratoriului împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, dar vor promova de asemenea comerţul transatlantic şi parteneriatele între UE şi SUA.
Associated Press scrie de asemenea că principalul scop al vizitei lui Kerry la Sofia este să discute „cu oficialii bulgari privind diversificarea resurselor energetice”.

- Advertisement -

Pe lângă chestiunile energetice, pe agenda lui Kerry figurează şi probleme de apărare, în condiţiile în care „armata bulgară depinde în mare măsură de Rusia pentru piese de schimb şi servicii de mentenanţă, dar şi de Grecia pentru patrularea spaţiului aerian”, notează BBC.

Kerry ar putea discuta la Sofia şi despre dificultăţile în ceea ce priveşte controlul deplasărilor jihadiştilor pe la frontiera bulgară. „Este o problemă majoră pentru serviciile noastre speciale să controleze luptătorii islamişti care călătoresc prin Bulgaria, dacă nu avem informaţii concrete de la aliaţii noştri”, a declarat generalul Kircio Kirov, fost şef al serviciilor de informaţii, citat de BBC.

- Advertisement -

Voice of America menţioneză că John Kerry ar putea cere informaţii suplimentare şi despre presupusul complice al atacatorilor din Franţa, Fritz-Joly Joachin, arestat în Bulgaria în timp ce încerca să ajungă în Turcia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img