spot_img
0.9 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeCULISELE VIZITEI LUI IOHANNIS LA GUVERN: Grindeanu are o problemă cu Dragnea

CULISELE VIZITEI LUI IOHANNIS LA GUVERN: Grindeanu are o problemă cu Dragnea

-

Președintele a făcut o vizită la guvern conform articolului 87 din Constituție, care precizează foarte clar în ce condiții poate președintele prezida o ședință de guvern. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă premierul Grindeanu ar fi spus că nu l-a invitat pe președinte? În acel moment președintele se afla în afara Constituției pentru că nu era nicio problemă de politică externă, nici de securitate națională. Premierul Grindeanu a spus că l-a invitat tocmai pentru a evita o astfel de situație de criză. Cred că, probabil, în acest moment, premierul Grindeanu are o problemă cu Dragnea, a declarat la RFI sociologul Dan Jurcan, director de dezvoltare la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Există o emoție care a fost creată de televiziuni, pe scandalul Ghiță – Coldea – Kovesi, care a creat o anumită percepție cum că statul de drept ar fi un stat mafiot, în care o mână de oameni sunt capabili să creeze sau să ia decizii discreționar privind soarta unuia sau a altuia. Pe acest fond guvernul s-a gândit să forțeze puțin lucrurile. Pe de altă parte există și emoția celor care au ieșit în stradă. Aceștia chiar cred în statul de drept și în valorile liberale și au impresia că ceea ce s-ar fi putut întâmpla prin această acțiune a guvernului ar fi pus în pericol stabilitatea României. Probabil că acest lucru i-a scos în stradă, a susținut sociologul.

Probabil că aceste proteste nu s-ar fi întâmplat dacă președintele Iohannis nu ar fi dat un semnal foarte clar prin sosirea lui intempestivă la guvern de ieri dimineață. În realitate, vorbim despre o intervenție a președintelui pe un subiect presupus, dacă este să îi credem pe cei de la guvern. Aceștia spun că cele două proiecte de ordonanță nu erau pe agenda de ieri a guvernului. Altfel spus, dacă ar fi să îi credem pe cei de la guvern, intervenția președintelui nu ar fi avut obiect. Dincolo de aceasta, rămâne un aspect foarte clar și anume, lipsa de comunicare a guvernului. Guvernul are în mod clar deficiențe de comunicare publică în acest moment și despre o anumită lipsă de transparență. Pe de o parte, există argumente pentru grațiere și vorbim despre un grad de ocupare de peste 150% în pușcăriile din România, a precizat Jurcan.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img