Fostul secretar britanic al Apărării, Ben Wallace, a provocat o dispută diplomatică cu Statele Unite cu puțin timp înainte de a demisiona, încercând să anuleze un contract de 2,3 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de dolari) pentru cumpărarea de elicoptere Chinook H-47, relatează The Sunday Times .
14 elicoptere Boeing cu rază extinsă au fost destinate forțelor speciale ale Regatului Unit. Livrările erau de așteptat să înceapă în 2026. Statele Unite au declarat că Londra va avea nevoie de vehicule pentru a participa la operațiuni comune cu Washington și alți parteneri NATO. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Wallace și-a exprimat îngrijorări serioase cu privire la acord și a propus anularea acestuia ca parte a unui program de reducere a costurilor, potrivit surselor The Times. Unii din guvern nu l-au susținut pe ministru, numind propunerea lui „nebună”; alții au văzut-o ca pe o încercare de a „enerva americanii”.
Potrivit Times, la 1 august, ambasadorul SUA în Regatul Unit, Jane Hartley, a abordat biroul primului ministru Rishi Sunak pentru a clarifica soarta înțelegerii; acolo au încercat să „dea garanții lui Hartley”. Cu toate acestea, pe 10 august, Wallace, în ciuda absenței unei poziții agreate a autorităților britanice, a trimis o scrisoare șefului Pentagonului, Lloyd Austin, în care a precizat că Londra ia în calcul încetarea înțelegerii.
Ziarul scrie că Statele Unite au făcut o prezentare ambasadorului britanic Karen Pierce, după care l-au avertizat pe Sunak că rezilierea acordului este o „idee proastă”. Potrivit publicației, oficialii britanici i-au asigurat pe colegii americani că „problema va fi rezolvată” atunci când Wallace va pleca din funcție.
The Times notează că Wallace a fost dezamăgit de refuzul SUA de a-i susține candidatura pentru postul de secretar general al NATO în locul lui Jens Stoltenberg. După cum a scris anterior Telegraph, președintele Joe Biden a blocat -o deoarece Londra a decis să antreneze piloți ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16 fără aprobarea SUA. Cu toate acestea, o sursă dTimes apropiată fostului ministru neagă că dorința de a rezilia contractul este în vreun fel legată de munca în Alianța Nord-Atlantică; potrivit acestuia, Wallace a pus problema anulării acordului în urmă cu doi ani.