Cui a dat Firea afacerea țânțarilor din București: DNA, PDL, Vâlcov și Roberta Anastase

0
247

Primăria Municipiului București a achiziționat, printr-o procedură de licitație deschisă, servicii de deratizare și combatere a țânțarilor în Capitală, potrivit unui anunț publicat joi în SEAP.

Contractul a fost atribuit societății Coral Impex SRL din Ploiești în valoare de 27.091.646,33 lei, fără TVA.

Procurorii DNA au descins în 2015  in mai multe primarii din tara, din judetele Cluj, Alba, Salaj, Sibiu si Mures, in cadrul unei anchete de amploare, pentru a verifica contractele de deratizare si dezinsectie incheiate de societatea Coral Impex SRL din Ploiesti cu mai multe administratii locale. Procurorii suspecteaza ca toate aceste contracte s-au incheiat prin mituirea unor functionari, viceprimari sau chiar primari.  Cine este insa patronul unei firme care a reusit, dupa propriile descrieri, sa devina una din cele mai mari din tara? Presa din Ploiesti a desemnat-o drept cea mai mare din Europa de Est? Cum a reusit un om de afaceri din Ploiesti sa creasca atat de mult?, scria Hotnews.

Interesant este că mai apoi DNA nu a mai făcut nimic în acel dosar.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, unic scociat si administrator la Coral Impex SRL, firma cu sediul in Ploiesti, este Alexandru Badea (61). Badea a fost o prezenta destul de discreta in media, dar eficienta. Intr-un articol publicitar din economistul.ro publicat in mai 2015, aflam cateva date suplimentare despre Badea:

  • „Alexandru Badea este absolvent, in 1981, al Institutului de Constructii (actualmente, Universitatea Tehnica de Constructii) din Bucuresti ¬ Facultatea de Hidrotehnica, Sectia Edilitara. Ca sef de sectie la nivel de Primarie in domeniul salubrizarii, a coordonat lucrari de deratizare si dezinsectie efectuate de IDD Bucuresti in 1983 si 1984. Din 1987, a lucrat la salubrizare in Ploiesti, unde locuieste in prezent”.

Primele referinte in presa despre expansiunea lui Alexandru Badea in tara, ca prestator de servicii in domeniul deratizarii si dezinsectiei, apar in 2005. Ziarul Ziua de Cluj, sub semnatura lui Silviu Manastire scria in urma cu zece ani ca Badea tocmai castigase contractul de deratizare din Cluj (in vigoare si azi) si era prezentat drept un sustinator al PDL si Traian Basescu. Manastire nota in urma cu zece ani:

  • „Alexandru Badea, patronul societatii Coral Ploiesti, castigatoarea licitatiei de deratizare a orasului, ne-a declarat, fara inhibitii, ca este simpatizantul presedintelui Traian Basescu. (…) Ploiesteanul si-a incropit afacerile pe bani publici pe vremea CDR, cand primarul Ploiestiului era taranistul Horia Toma, actual deputat PNL de Prahova. Grupul de firme detinut de Badea a castigat, in ultimii ani, licitatii de deratizare la Brasov, Ploiesti, Timisoara sau Slobozia, orase controlate de fosta opozitie. Aceleasi surse precizeaza ca Badea este membru PD, fiind unul dintre membri-cotizanti cei mai activi din judetul Prahova in timpul campaniilor electorale de anul trecut. Badea a negat ca ar fi membru PD, dar a recunoscut cu nonsalanta ca este simpatizantul lui Traian Basescu.”

Majoritata administratiilor unde firma lui Badea a reusit sa incheie contracte contracte erau conduse la vremea respectiva de primari PDL (Ploiesti, Zalau, Targu Mures, Slatina, Brasov etc). Si la fel de remarcabil este faptul ca incheie contracte pe termene extrem de lungi, care inchid practic piata locala. Asa s-a intampat in Slatina, de pilda, in 2011, unde firma Coral incheie contract cu administratia condusa pe atunci de Darius Valcov (anchetat la randul sau de DNA pentru coruptie). Presa locala noteaza in 2011 cateva detalii interesante:

  • „Serviciul de salubrizare a fost incredintat prin aceeasi modalitate unei firme din Ploiesti, pentru 20 de ani. Contractul, in valoare de alte 5 miliarde lei anual, a fost semnat cu Coral Impex pentru ca a oferit cel mai bun pret pentru aceste servicii si pentru ca asa trebuia. Firma, al carei administrator este Alexandru Badea, se vorbeste ca ar fi de fapt a Robertei Anastase.”

Roberta Anastase, ex presedinte al Camerei Deputatilor in perioada guvernarii Boc,  originara din Ploiesti, a trimis HotNews.ro urmatoarele precizari: „Mentionez ca nu am cunoscut si nu cunosc actionaritul acestei societati. De asemenea precizez faptul ca, inafara unui cupon detinut la o societate comerciala,  de la inceputul carierei mele parlamentare nu am detinut actiuni la nicio firma/ societate comerciala si nici nu m-am ocupat de vreo activitate economica.”

Una dintre cele mai elogioase descrieri ale lui Alexandru Badea au aparut insa in presa ploiesteana, oras unde si-a inceput si dezvoltat afacerea. Practic, firma care s-a ocupat in ultimele doua decenii de deratizare si dezinsectie in Ploiesti a fost Coral. In ianuarie 2010, un ziar local il nominaliza la titlul de Prahoveanul Anului:

  • „Nascut pe alte meleaguri, Alexandru Badea a reusit sa construiasca la Ploiesti cea mai mare firma de deratizare si dezinsectie din Romania, Coral Impex. Chiar si atunci cand a fost contestat de concurenta, care nu si-a precupetit eforturile pentru a-l cobori de pe podium, Badea a mers inainte si a facut din Coral Impex o prezenta greu de ignorat in domeniul sau de activitate. Firma sa este atat de mare, incat in toata Europa de Est, cu exceptia Rusiei, nu se gaseste un competitor pe masura. Si chiar daca a pierdut, in ultimul an, cateva „teritorii” importante, Alexandru Badea a tinut si in 2009, in varf, firma sa, cu o cifra de afaceri de aproape 4 milioane de euro, primind chiar diploma de cea mai longegiva prezenta in Topul Firmelor din Romania.  Alexandru Badea este nominalizat la Prahoveanul Anului, categoria Antreprenori.”