spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSpecialCSM critică DNA

CSM critică DNA

-

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că sesizarea Direcției Naționale Anticorupție privind posibila săvârșire a unor abateri disciplinare de către judecătoarea Rodica Cosma la soluționarea propunerii de arestare preventivă a lui Radu Mazăre și a lui Abraham Morgenstern este de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, transmite Agerpres.

„La data de 25.04.2014, DNA a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu posibila săvârșire a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) și t) din Legea nr. 303/2004, de către doamna Cosma Rodica, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția penală, cu ocazia soluționării propunerii de arestare preventivă a inculpaților Radu Mazăre, primarului Constanței, și Abraham Morgenstern. În ședința din data de 17 decembrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenței sistemului judiciar, în raport de sesizarea Direcției Naționale Anticorupție”, informează CSM într-un comunicat remis miercuri.

- Advertisement -

Pe 10 septembrie, Secția pentru judecători a CSM a solicitat Inspecției Judiciare efectuarea de verificări privind posibila atingere adusă independenței justiției și a unui judecător din cadrul ÎCCJ de către DNA.

„Prin încheierea din camera de consiliu din data de 09.04.2014, pronunțată de instanța supremă, a fost respinsă propunerea de arestare preventivă cu privire la cei doi inculpați, fiind dispusă luarea măsurii controlului judiciar față de aceștia. Demersul DNA a fost făcut public în presă și a generat formularea unor comentarii cu privire la soluția adoptată în cauză. Sub aspectul săvârșirii abaterilor disciplinare de către doamna judecător, Inspecția Judiciară a dispus clasarea cauzei, constatând că nu există indicii de săvârșire a abaterilor disciplinare menționate”, se arată în comunicat.

- Advertisement -

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au reținut că demersul Direcției Naționale Anticorupție, inițiat anterior rămânerii definitive a soluției pronunțate în cauză, aduce atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, cu atât mai mult cu cât soluția dispusă a fost menținută în calea de atac. S-a mai reținut că împotriva soluțiilor pronunțate de judecători pot fi exercitate căile de atac prevăzute de lege.

„Potrivit dispozițiilor art. 1 și 30 din Legea nr.317/2004, în calitatea sa de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraților împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea, subliniază sursa citată.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img