spot_img
0.5 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăPublicitate PoliticăCRIZA MEDICAMENTELOR/Rafila anunță o posibilă interzicere a exporturilor

CRIZA MEDICAMENTELOR/Rafila anunță o posibilă interzicere a exporturilor

-

Alexandru Rafila a declarat că în această perioadă se înregistrează o creştere a numărului de viroze respiratorii care afectează de multe ori copiii, menţionând că există şi o presiune asupra producţiei medicamentelor din cauza inflaţiei şi a costurilor cu materiile prime. Ministrul Sănătăţii a adăugat că este examinată posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite medicamente, cum sunt antibioticele pentru copii şi cele oncologice.

- Reclama -

„În ceea ce priveşte problema aprovizionării cu unele medicamente. Dumneavoastră aţi văzut că ieri am dat publicităţii o listă cu diversele variante de produse antiinflamatorii şi antifebrile de utilizare pediatrică pentru că, într-adevăr, există producători care ne-au notificat că au dificultăţi în a produce aceste medicamente, cazul deja foarte mult mediatizat al Panadolului. Există multe alte alternative terapeutice, de asta am fost dat publicităţii această listă, încât oamenii să fie informaţi, au şi alte soluţii la dispoziţie, dar este o problemă globală. Nu doar România este afectată. După doi ani de pandemie, în care circulaţia virusurilor, în general, a fost foarte mult încetinită sau chiar stopată, pentru că măsurile luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus au stopat şi alte virusuri să circule, în acest an, tocmai datorită acestei situaţii generate de pandemie, avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii, afectează de multe ori copiii. E o situaţie generală în Europa, în Statele Unite şi există, datorită creşterii consumului de medicamente, anumite probleme”, a transmis ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că a crescut foarte mult şi preţul materiilor prime. 

„Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global şi cele două furnizoare de materii prime, care sunt India şi China, ele furnizează 90 la sută din substanţele active care sunt incorporate în aceste medicamente, au crescut foarte mult preţul acestor materii prime şi lucrul ăsta creează o presiune asupra producătorilor”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a amintit că a emis un ordin de ministru prin care a permis majorarea preţului la medicamentele unice.

„Ce am făcut noi? În primul rând, printr-un ordin de ministru care a fost adoptat deja în 8 decembrie am permis majorarea preţului la medicamentele unice pentru anumită substanţă activă, adică acolo unde există un singur medicament, să poată să aibă un preţ mai mare. Iar în transparenţa decizională se găseşte un alt ordin de ministru care va fi adoptat curând şi care va avea un anumit impact şi bugetar, care face ca revizuirea preţurilor la medicamente să ţină cont de situaţiile în care produsul de referinţă la care era calculat preţul practic nu mai există în România şi era o situaţie artificială în care referinţa după care se calcula preţul, de fapt, nu exista şi lucrul ăsta l-am înlăturat, iar în perioada imediat următoare vom stabili, bineînţeles, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, o metodologie, o nouă metodologie de stabilire a preţurilor care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar datorită necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţului cu care ele sunt vândute în România”, a mai declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că este examinată posibilitatea restricţionării temporare la exportat pentru anumite medicamente.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img