spot_img
1.5 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeCriza lovește statele prin morișca datoriilor

Criza lovește statele prin morișca datoriilor

-

- Reclama -

Epoca de scurtă durată a ratelor mari ale dobânzilor și a celor mai mari rate ale inflației din ultimii 40 de ani, înregistrate în SUA și țările din zona euro, se poate încheia în 2024. Totuși, acest lucru nu ar oferi nicio garanție că sistemul financiar global nu se va mai confrunta cu alte șocuri, pentru că există atât de multe riscuri încât lumea s-ar putea cufunda foarte ușor într-o nouă criză. Este foarte posibil să vedem contururile unei viitoare politici financiare în cursul acestei săptămâni, deoarece Rezerva Federală a Statelor Unite va ține miercuri ultima sa întâlnire a anului, iar Banca Centrală Europeană (BCE) se va întâlni joi, scrie Rossiyskaya Gazeta.

- Reclama -

Analistul șef al Sovcombank Mihail Vasilyev prezice că Fed și BCE nu vor schimba ratele dobânzilor. „Era inflației mari s-a încheiat aproape în SUA și în zona euro și nu va mai fi nevoie de creșterea ratelor dobânzilor. Investitorii lucrează deja pe baza așteptărilor că atât Rezerva Federală, cât și BCE vor reduce ratele anul viitor”, a remarcat expertul.

- Advertisement -

Cu toate acestea, politica monetară dură a autorităților de reglementare din SUA și Europa a acumulat riscuri pentru sistemul financiar global și, dacă sistemul se prăbușește, ar putea izbucni o altă criză financiară. Potrivit lui Vasilyev, sistemul financiar centrat pe dolar devine din ce în ce mai fragil nu numai din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, ci și din cauza problemelor geopolitice (deteriorarea relațiilor dintre SUA și China, conflictul ucrainean și înghețarea activelor Rusiei). „Un nou șoc (de exemplu, un război în Orientul Mijlociu și o creștere a prețului petrolului) poate declanșa o nouă criză financiară globală”, a avertizat analistul.

O creștere dramatică a sarcinii datoriei țărilor dezvoltate este una dintre consecințele potențial puternice ale creșterii ratelor dobânzilor, a declarat Yegor Susin, director general la Gazprombank Private Banking, pentru Izvestia. Este puțin probabil ca multe țări să-și poată achita datoria din veniturile lor fiscale, ceea ce va duce la împrumuturi suplimentare și, în consecință, la o nouă rundă de creștere a cheltuielilor.

- Advertisement -

Imaginea devine din ce în ce mai sumbră pentru țările dezvoltate și pentru întreaga economie globală. Riscul unei recesiuni poate reduce cererea de mărfuri, ceea ce ar fi o lovitură dureroasă pentru Rusia. Cu toate acestea, orice criză creează, de asemenea, oportunități și, cu abordarea corectă, se poate dovedi posibilă obținerea de beneficii maxime din remodelarea continuă a actualului sistem financiar și economic global.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img