spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăSocialCriza din turismul balnear: „Autorităţile nu ne lasă să importăm angajaţi din...

Criza din turismul balnear: „Autorităţile nu ne lasă să importăm angajaţi din R. Moldova“

-

Deficitul de personal afectează staţiunile balneo din România, care ar putea să atragă un număr mai mare de turişti dacă s-ar facilita importul de personal pregătit din Republica Moldova. La nivelul Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), formată din 60 de proprietari de unităţi balneare, este nevoie de peste 80 de medici balneologi şi fizioterapeuţi şi de câteva sute de bucătari, ospătari sau cameriste, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Jucătorii din turism spun că şcolile româneşti nu mai pregătesc medici în domeniul balneo­terapiei şi fizioterapiei, iar absolvenţii, care sunt într-un număr tot mai mic de la an la an, preferă să ia drumul străinătăţii, din considerente financiare. Una dintre soluţiile jucătorilor din turism a fost să aducă medici din Republica Moldova, însă Ministerul Sănătăţii nu le-a acordat dreptul de a profesa, pentru că nu le echivala studiile.

- Advertisement -

„Un medic primeşte 15.000 de lei net şi nu găsim personal. Am discutat cu reprezentanţii universtităţilor din Bu­cu­reşti care pregătesc medici pe balneoterapie şi fizioterapie, iar ei mi-au spus clar că din Bucureşti nu vine nimeni la Slănic Moldova, am mers la Iaşi, dar absolvenţii preferă să meargă în centre spa sau să plece în străinătate. Anul trecut la Iaşi au absolvit 21 de studenţi şi doar unu a rămas în ţară. De trei ani mă lupt cu Ministerul Sănătăţii să aduc medici din Republica Moldova, pentru că lucrăm cu pensionari şi ne-au zis că nu se poate”, a spus Ioan Munteanu, administratorul companiei Euro Vacanţa, care are hoteluri în Slănic Moldova, Sovata şi Târgu Ocna.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img