Cristoiu: De ce nu e Traian Băsescu pe lista neagră a Moscovei

0
1282

Jurnalistul Ion Cristoiu face duminică noapte pe blogul său o analiză a celebrei liste a celor 5 din România aflați pe lista neagră a Moscovei.

SCRIE ION CRISTOIU:

Față de momentul numit Lista neagră a Moscovei îmi permit să observ:

  1. Moscova a alcătuit această listă drept retorsiune la listele UE cu persoane din Rusia interzise pe teritoriul Uniunii. A lua și noi măsuri asemănătoare, cum propune George Maior, fostul director al SRI, mi se pare o escaladare fără rost a unui conflict pe care România l-a ațîțat uneori în chip inutil, numai pentru a fi pe placul noilor Puteri Protectoare.
  2. Nici unul dintre cei cinci n-a criticat decizia Moscovei drept nedreaptă prin raportare la ceea ce bun au zis sau au făcut ei față de Moscova. Toți s-au arătat tare mîndri că sunt pe lista neagră a Moscovei, fără a conștientiza că a fi pe lista neagră a unui stat, indiferent cine ar fi acesta, nu e cel mai bun lucru pentru un politician dintr-o țară precum România. Prin declarațiile lor pe cît de fudule, pe atît de inutile, ei au confirmat că Moscova n-a greșit taxîndu-i drept dușmani.
  3. Mai mult ca sigur Serviciile secrete occidentale se vor întreba dacă nu cumva unii de pe listă au fost declarați de Moscova dușmani pentru a acoperi faptul că sunt, în realitate, oamenii rușilor.
  4. E tare greu de descifrat care au fost criteriile de alcătuire a listei. Dacă e cineva în România care ar fi trebuit să fie pe listă, ba chiar în capul listei, acel cineva e Traian Băsescu.
  5. De ce nu e Traian Băsescu pe lista neagră a Moscovei, cînd fostul președinte s-a remarcat între liderii din Est, dar și între politicieni din Româna drept cel mai vocal adversar al Rusiei?
    Uite o întrebare la care eu cel puțin nu-i găsesc răspuns.
    Dvs îl găsiți?