spot_img
26.1 C
București
duminică, octombrie 1, 2023
AcasăAnalizeCristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului George Enescu: Dacă eliminăm operele compozitorilor...

Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului George Enescu: Dacă eliminăm operele compozitorilor ruși ne pedepsim pe noi

-

Programul Festivalului George Enescu 2023 a fost schimbat în urma invaziei ruse în Ucraina. Conștienți că nu vor fi primiți la vest de Rusia, artiștii ruși au decis să nu mai vină, spune Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului, într-un interviu pentru Europa Liberă. 

- Reclama -

Dirijor și director al Orchestrei Naționale a Franței și al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln, Cristian Măcelaru vine în România cel puțin o dată pe lună. Călătorește în mai multe orașe, dar mai ales la Timișoara, acolo unde trăiește o parte din familia lui.

Chiar dacă războiul din Ucraina a schimbat puțin programul festivalului de la București, în sensul că artiștii ruși s-au exclus singuri, în programul evenimentului sunt multe opere ale compozitorilor ruși, precum Dmitri Șostakovici, Piotr Ilici Ceaikovski sau Serghei Prokofiev.

„Eu am spus de la începutul războiului, de la începutul invaziei, de fapt: cultura rusă, cultura compozitorilor este un patrimoniu global, nu aparține numai Rusiei”, a spus Cristian Măcelaru.

În opinia lui, odată compusă, o operă aparține patroimoniului universal, nu autorului. Și dă exemplul Simfoniei a 9-a a lui Beethoven, care se termină cu Oda Bucuriei și care este acum imnul Europei, dar care, în trecut, a fost folosită ca un instrument de propagandă de partidul nazist.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img