spot_img
2.4 C
București
luni, decembrie 4, 2023
AcasăhighlightCristian Diaconescu:Noi TREBUIE să fim extrem de atenți ca să NU se...

Cristian Diaconescu:Noi TREBUIE să fim extrem de atenți ca să NU se realizeze o desprindere care să lase România în afară

-

Anticipez că în următorii cinci ani se va modifica destul de semnificativ harta intereselor europene. Tendința la nivel european este să ne îndreptăm spre acea variantă a Europei cu mai multe viteze, două, trei sau chiar mai multe. Statele dezvoltate din nord, spre exemplu, ar dori să aibă un anume gen de autonomie, mai ales economică. De asemenea, opțiunile spre Statele Unite sau spre Federația Rusă ori spre China sunt foarte diferite în interiorul Uniunii Europene. Din această perspectivă noi trebuie să fim extrem de atenți ca aici, în Europa de care ne leagă interese economice, de securitate și economice foarte serioase, să nu se realizeze o desprindere care să lase România în afară. E cea mai complicată, dar în același timp și cea mai necesară ecuație politică pe care România trebuie să o rezolve în perioada imediat următoare, a declarat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu într-un interviu acordat lui Robert Turcescu și publicat vineri de Evenimentul Zilei.

- Reclama -

În interiorul UE nu există o decizie solidară în ceea ce privește atitudinea pe care Uniunea ar putea sau ar trebui s-o aibă în ceea ce privește criza siriană. De altfel, nu există o decizie solidară în legătură cu multe alte crize, începând cu Georgia, trecând prin criza euro, criza Grecia, criza refugiaților, criza ucraineană… Nu avem o poziție comună de securitate și apărare la nivelul Uniunii Europene, mai afirmă Diaconescu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img