spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeCristian Diaconescu susține aderarea României la controversatul Pact pentru Migrație: FAKE NEWS

Cristian Diaconescu susține aderarea României la controversatul Pact pentru Migrație: FAKE NEWS

-

Fenomenul fake news afectează masiv dezbaterile internaţionale privind Pactul ONU pentru migraţie. O spune la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în contextul în care din ce în ce mai multe ţări au respins acest important document. Printre ele se numără Statele Unite, Elveţia, Italia, Ungaria şi Polonia.

- Reclama -

România a decis să semneze Pactul ONU pentru migraţie. O poziţie corectă, în opinia fostului şef al diplomaţiei române Cristian Diaconescu: „După părerea mea, este o poziţie corectă, cu atât mai mult cu cât România îşi doreşte să devină membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Or din acest punct de vedere, un semnal politic de solidarizare cu statele în Adunarea Generală a ONU reprezintă un argument obligatoriu necesar în atingerea dezideratului pe care l-am menţionat”.

- Advertisement -

Fostul ministru de Externe nu crede că s-ar impune consultarea Parlamentului pe tema Pactului ONU pentru migraţie: „Nu cred că este nevoie. Sigur, Parlamentul are la dispoziţie dialogul cu ministrul de Externe în comisiile relevante, fie de Drepturile Omului, fie în comisiile de Politică Externă, deci dacă doreşte să se informeze, în mod evident, Parlamentul poate face acest lucru”.

Cristian Diaconescu explică reticenţa multor ţări faţă de Pactul ONU pentru migraţie: „Expresie a unui suveranism şi a unor politici iliberale, este evident că în acest moment, ceea ce se întâmplă în unele capitale în legătură cu gândirea politică şi lupta împotriva globalizării, cum este considerată, se răsfrânge şi în legătură cu Compactul Global privind migraţia, cum se numeşte”.

- Advertisement -

El crede că fenomenul fake news „cântăreşte enorm. Este un câmp de bătălie al războiului hibrid în plină desfăşurare această problemă a migraţiei. Pericole reale, dar mai ales inventate, crize de identitate naţională, care ar fi generate de fenomenul migraţiei”.

Până în prezent, în afară de SUA, au mai anunţat că se retrag din acest pact Austria, Australia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Israel, Italia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img