Cristian David, trimis în judecată pentu luare de mită

0
Fostul ministru al Internelor, Cristian David, este reţinut de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în cazul unui teren de 15 hectare, in Bucuresti, miercuri, 21 ianuarie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO
Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost trimis în judecată, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, relatează Gandul.info.

Procurorii DNA Bucureşti l-au trimis în judecată pe Cristian Davin, fost ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mită, iar pe Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor.

Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al lui David, la data faptelor, a fost acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită.

În acelaşi dosar, anchetatorii l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gheorghe Doloiu pentru spălarea banilor.

Cauza va fi judecată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Potrivit rechizitoriului, fostul ministru Cristian David a primit banii, în februarie 2008, prin intermediul lui Roger Niţescu, de la o persoană care l-a denunţat ulterior la DNA.

„Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpatul David Cristian pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că, în schimbul promisiunii de exercitare a influenţei Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne a primit de la aceeaşi persoană suma de 600.000 euro.

„Urmare a acestor „intervenţii”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunţător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.Aflând poziţia terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunţătorului faptul că nu poate fi restituită suprafaţa respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.

Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, pentru: 59.518 metri pătraţi în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,14.085 metri pătraţi în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului iniţial, 6.397 metri pătraţi tot în centrul municipiului Buzău, 70.000 metri pătraţi la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

„Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 ha”, mai arată anchetatorii.

Conform rechizitoriului, pentru a masca originea sumelor primite drept mită au fost încheiate mai multe contracte de vânzare- cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea faptelor.

Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale fostului ministru David şi a celorlalţi trei inculpaţi.

Fostul ministru la Internelor a fost arestat preventiv în acest caz, din 22 ianuarie până în 20 marti, când a fost plasat în arest la domiciliu. Din 17 aprilie, David a fost cercetat sub control judiciar.

În 26 februarie 2014, Cristian David şi-a dat demisia din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern. În aceeaşi zi, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa, Cristian David a demisionat şi din calitatea de membru al PNL, spunând că a luat această decizie pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor procurorilor.