spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeCristian Bușoi (Grupul PPE): Trăim momente în care se joacă soarta și...

Cristian Bușoi (Grupul PPE): Trăim momente în care se joacă soarta și pacea Europei pentru următorii 50 de ani

-

Războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina a fost și este un test pentru Uniunea Europeană și pentru țările din componența acesteia. Nici nu s-a depășit bine criza generată de pandemia COVID 19 și Uniunea a trebuit să își tureze motoarele din  nou, să își strângă toată forța pentru a face față unei noi provocări, războiul din Ucraina. 

- Reclama -

Acum, la câteva luni de la începerea războiului, putem observa că Uniunea Europeană, alături de SUA, Marea Britanie și restul Lumii Libere a procedat corect și a susținut Ucraina în fața unui agresor dur, nemilos, care nu știe să respecte nicio regulă și care calcă dreptul internațional în picioare.

Din primele momente, eurodeputații, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, șefii de state au susținut și au făcut corp comun în apărarea Ucrainei. Practic, toată lumea a acționat la unison și a transnis un mesaj unitar: Ucraina este stat suveran, independent, iar agresorul trebuie să înceteze acest război.

Grupul PPE a solicitat sprijin total pentru Ucraina, ajutor umanitar, militar și  fonduri pentru ajutorarea populației, crearea de coridoare verzi pentru refugiați și sprijin pentru țările care acordă azil cetățenilor ucraineni, care au fugit din calea războiului. 

Grupul PPE a susținut și, de asemenea, a votat ca Ucrainei și Moldovei să li se confere statutul de țări ”candidate la aderarea în Uniunea Europeană”, un semnal politic extrem de important. Uniunea Europeană vrea să arate fără echivoc, sprijin total pentru valorile democratice și în special pentru independență. 

Eurodeputații români din Grupul PPE au fost unii dintre cei mai activi în plenul Parlamentului European privind susținerea Ucrainei. 

Cristian Bușoi (PNL / PPE), președintele Comisie ITRE din Parlamentul European a declarat că Uniunea Europeană ”trebuie să rămână alături de Ucraina și să sprijine această țară în războiul nedrept provocat de Federația Rusă. Este momentul în care se joacă soarta și pacea Europei pe următorii 50 de ani, iar noi trebuie să lăsăm copiilor noștri o zonă stabilă, prosperă, care să trăiască în pace. Eurodeputatul a mai subliniat că liderul de la Kremlin “este tot mai imprevizibil, iar România trebuie să rămână fermă pe poziții, ca și până acum și să se coordoneze cu partenerii strategici: SUA, UE și NATO”. Ucraina are sprijin puternic din partea Grupului PPE și al Uniunii Europene în general și se vede asta foarte bine. Nu facem niciun pas înapoi de la drumul pe care am pornit și nici nu vom ceda șantajului”, a spus eurodeputatul român. 

Șefa Comisiei Europene a fost la rândul ei una dintre susținătoarele Ucrainei, despre care a spus că “o vrem în Uniunea Europeană”. “Avem un proces în ceea ce privește Ucraina, care constă în integrarea pieței ucrainene în piața unică. Avem o cooperare foarte strânsă pe rețeaua energetică, de exemplu. Sunt atât de multe teme în privința cărora colaborăm foarte strâns împreună și, într-adevăr, în timp, Ucraina este una de-a noastră și dorim să adere.”, a declarat Ursula von der Leyen recent pentru Euronews.com

Poziția Grupului PPE a fost una fără echivoc, iar Uniunea Europeană va lua toate măsurile necesare pentru a acorda ajutor Ucrainei și a-i proteja cetățenii. 

Material realizat cu sprijinul Grupului PPE din Parlamentul European

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img