Pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate, spune la RFI judecătorul Cristi Danileț. El face declarația în contextul în care deputații din Comisia de Muncă au amânat marți pentru luna februarie votul asupra unor proiecte PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Încă nu e clar dacă legile respective vor excepta pensiile militarilor și cele ale magistraților sau doar pe cele din prima categorie.
Judecătorul Cristi Danileț spune că ”există o decizie a Curții Constituționale încă din perioada 2009 sau 2010, prin care s-a stabilit în mod nediscutabil faptul că nu pot fi eliminate pensiile speciale sau mai exact pensiile de serviciu pentru magistrați și militari. Peste decizia aceasta a Curții nu se poate trece nici cu vreo Hotărâre de Guvern, nici cu vreo lege a Parlamentului”.
El precizează că ”magistrații nu au voie să îndeplinească nici o altă funcție publică sau privată decât cele didactice în învățământul superior. În plus, li se cere ca 25 de ani să aibă o profesie, dând dovadă tot timpul de integritate. Tocmai datorită importanței poziției sociale a magistraților și a restricțiilor pe care ei le au în viața cotidiană, s-a introdus acest beneficiu al pensiilor speciale, care înseamnă o remunerare a magistratului la pensionare cu 85% din ultimul venit lunar. O astfel de normă este întâlnită și în alte țări europene”.
Cristi Danileț dă exemplul personal: ”Eu de exemplu ca magistrat în România primesc în momentul de față un salariu de 13.000 de lei. Automat, pensia se va calcula la acest venit, fără nici un fel de bonus la acest venit”.