Crește numărul migranților ajunși în insulele grecești

0
78

Numărul migranţilor sosiţi în taberele de înregistrare din insulele greceşti a sporit din nou la peste 16.000 la începutul luni iunie, a anunţat vineri Ministerul pentru Migraţie grec, potrivit dpa.

In this Nov. 27, 2014 file photo, a Greek coast guard officer in a mask for fear of infectious disease stands beside a small group of immigrants on a launch taking them to shore from a crippled smuggling ship carrying more than 700 people, at the coastal Cretan port of Ierapetra, Greece. Migrants dreaming of Europe have their pick of social media sites that work like an online travel agent, advertising fares and offering tips on secure payments. Meanwhile, the traffickers who send them floating across the Mediterranean are buying scrapyrd cargo ships over the Internet. (AP Photo/Petros Giannakouris, file)

Creşterea numărului de migranţi sosiţi în Grecia a avut loc în pofida acordului încheiat în martie 2016 de Uniunea Europeană şi Ankara privind retrimiterea în Turcia a migranţilor ajunşi ilegal în insulele greceşti.

La începutul anului acest număr scăzuse la 14.400, dar ulterior a sporit constant, conform Gărzii de Coastă greceşti cu baza în portul Pireu.

Sute de migranţi au ajuns în ultimele două săptămâni în insulele greceşti din Marea Egee, situaţia cea mai gravă fiind în tabere din Samos şi Lesbos, unde condiţiile sunt precare.

În Samos, în apropierea capitalei Vathy, aproximativ 3.500 de migranţi trăiesc în tabăra ce are o capacitate de numai 600 de locuri.

În perioada de vârf a crizei refugiaţilor din 2015 au existat zile când chiar şi 7.000 de migranţi ajungeau pe insulele greceşti din Marea Egee, via Turcia.