spot_img
32.9 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăAnalizeCresc prețurile: Economiștii se tem de o inflație mai mare decât cea...

Cresc prețurile: Economiștii se tem de o inflație mai mare decât cea prognozată de BNR

-

O inflație de 4,1%, cât a previzionat Banca Națională pentru acest an în raportul asupra inflației din mai 2021, ar fi o veste bună spun economiștii consultați de Europa Liberă. Aceștia se tem însă că un procent 5,5% este mai realist.

- Reclama -

În toată Uniunea Europeană teama este să nu se ajungă undeva la 3 sau poate 3,5%. SUA se tem să nu ajungă undeva la 6%. Noi la 4,1 ar fi ideal, dar cel mai probabil va fi 5 sau 5,5% pe finalul acestui an, acum depinde foarte mult de ce se va întâmpla până la finalul acestui an. Aceasta ar fi o prognoză mai realistă”, a spus economistul Dragoș Cabat.

Prognoza BNR arată că vor fi creșteri de prețuri la toate produsele, de la produsele alimentare, până la cele pentru energie.

Au crescut prețurile la alimente, la energie electrică prin această liberalizare, mai cresc prețurile la materiile prime, dar prețurile la produsele care se bazează pe acestea cresc și ele. Vor fi scumpiri cam pe tot”, a mai spus Dragoș Cabat.

Pe de altă parte, datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%.

Cristian Păun, profesor de economie la ASE, explică de ce anul acesta vom avea creșteri de prețuri la alimente și la alte servicii și susține că aceste creșteri de prețuri au loc pe fondul unei perioade în care românii nu au consumat atât de mult.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...