spot_img
25.5 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăActualitateCreatorii Inteligenței Artificiale cer oprirea AI

Creatorii Inteligenței Artificiale cer oprirea AI

-

Creatorii inteligenței artificiale (AI) ar trebui să oprească studiul sistemelor timp de cel puțin șase luni, potrivit unei scrisori deschise de pe site -ul organizației Future of Life.

- Reclama -

Șeful Tesla , SpaceX și Twitter, Elon Musk, co-fondatorul Apple  Steve Wozniak , co-fondatorul Pinterest Evan Sharp și câțiva experți în inteligență artificială au semnat apelul.

„Solicităm tuturor laboratoarelor care cercetează inteligența artificială să oprească imediat sistemele de antrenament mai puternice decât GPT-4 timp de cel puțin șase luni. Această pauză ar trebui să fie publică și valabilă… Dacă o astfel de suspendare nu poate fi făcută rapid, guvernele ar trebui să intervină și să impună un moratoriu”, se spune în text.

Scrisoarea susține că, conform rezultatelor unor studii ample, sistemele AI cu inteligență asemănătoare omului pot reprezenta un pericol pentru societate.Se observă că laboratoarele și specialiștii ar trebui să folosească pauza propusă pentru a crea și implementa un set de protocoale de securitate pentru sisteme mai puternice.

„Inteligența artificială este mai periculoasă decât armele nucleare,” spune Elon Musk într-un video publicat deja de un an de canalul Youtube,  Elon Musk Zone, una dintre cele mai mari comunități online de fani ai miliardarului.

 „Am încercat să-i conving pe oameni să încetinească dezvoltarea, să reglementeze inteligența artificială (IA, n.r.), dar a fost în zadar. Am încercat ani de zile… problema cu așa zișii experți în IA este că cred că sunt mai deștepți decât sunt și cred că știu mai multe decât știu. Nu le place să se gândească că o mașină ar putea fi mai deștepți decât ei și nu iau în considerare această posibilitate. Îmbunătățim inteligența non umană într-un ritm exponențial și, într-un final, noi vom reprezenta un procent foarte mic al inteligenței.”

Autorii apelului au cerut, de asemenea, dezvoltatorilor AI să coopereze cu politicienii pentru a crea un sistem de guvernare în acest domeniu. Vorbim despre noi organisme de reglementare, un sistem fiabil de verificare și certificare, precum și de control al sistemelor AI mai avansate.După cum notează experții în scrisoare, acum nu este asigurat controlul necesar, iar laboratoarele încearcă să se depășească, dezvoltând sisteme din ce în ce mai puternice, al căror comportament nici creatorii nu îl pot prevedea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img