spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriCreața decapării lui Dragnea, Kovesi, Talpeș și sofisticatul joc de putere pentru...

Creața decapării lui Dragnea, Kovesi, Talpeș și sofisticatul joc de putere pentru 2019

-

Comisia Europeana a cerut, in anul 2016, autoritatilor romane sa aplice corectii financiare pentru fondurile europene investigate de oficiul european de lupta anti-frauda OLAF, in cazul Tel Drum, iar Romania a acceptat aceste corectii. 

HotNews.ro a intrebat Directia de Politici Regionale a Comisiei Europene, condusa de comisarul de resort, social-democrata Corina Cretu, ce masuri a luat dupa ce in anul 2016 OLAF i-a recomandat sa recupereze anumite sume din fonduri europene, care fac obiectul urmaririi penale incepute de Directia Nationala Antocoruptie (DNA) de la Bucuresti, in care sunt implicati liderul PSD Liviu Dragnea si compania Tel Drum.

- Advertisement -

„Comisia a primit recomandarile OLAF cu privire la cazurile pe care le mentionati in 2016. In conformitate cu aceste recomandari, serviciile Comisiei au solicitat Romaniei sa efectueze corectiile necesare pentru ca bugetul UE sa nu fie afectat. Romania a fost de acord sa aplice aceste corectii. Avem un sistem solid de combatere a fraudei, in stransa colaborare cu statele membre. Acest caz arata ca sistemul functioneaza”, a raspuns un purtator de cuvant al CE.

- Advertisement -

Este cheia scandalului de zilele acestea de la București.

Avem confirmarea prin știrea de mai sus că un lider informal important al PSD și comisar european, Corina Crețu, a fost cel puțin o parte al acestui joc de culise pentru decaparea lui Dragnea. 

Nu spunem că Liviu Dragnea nu ar fi vinovat după acuzațiile formulate de DNA.

Nu noi decidem, ci justiția. 

Ceea ce noi intuim este un joc de Putere mult mai sofisticat.

Jurnalistul Dan Andronic cita zilele trecute un sondaj de opinie comandat din cercuri apropiate Palatului Cotroceni pentru zona de dreapta.

În acel sondaj, spunea șeful EVZ, nu Iohannis mai era prezentat drept candidat la prezidențiale în 2019, ci Laura Codruța Kovesi și încă câțiva (Mihai Răzvan Ungureanu, printre alții). 

Potrivit surselor acestuia, Iohannis ar vrea ca în 2019 să preia șefia președinției CE de la polonezul Donald Tusk. 

Ca atare și o schimbare la PSD ar fi interesantă și credem noi parte a acestui joc politic și nu numai.

Corina Crețu în calitate de comisar pentru Politici Regionale are numeroase fonduri la dispoziție și eventual poate fi cel mai acceptat lider al PSD în cazul decapării lui Liviu Dragnea și un premier sau președinte din 2019 apreciat de Bruxelles și cu binecuvântarea lui Iohannis, iar Laura Codruța Kovesi un președinte sau un premier care să ducă Statul Paralel spre noi culmi.

Un nou tandem. Sau binom…

Este evident doar un scenariu, dar nu unul nerealist.

Mihai Răzvan Ungureanu, un alt nume vehiculat, nu știm ce șanse are, mai ales în contextul războiului SRI-SIE, dar probabil au vrut să îl măsoare deoarece se știe că MRU are orgolii de putere și este bine de știut dinainte ce șanse poate avea.

Dar nu numai fiindcă sunt mai mulți pe zona de externe care vor să joace…

Cert este că dosarul lui Dragnea de la DNA deschide noi căi spre recalibrarea scenei politice și, mai ales, redesenarea ei în perspectiva lui 2019. 

Pentru pesediști, Corina Crețu pare mult mai acceptabilă decât actualul ambasador în Washington D.C, George Maior: ea le-a dat bani prin fonduri europene, nu cătușe așa cum spun unii din PSD despre fostul șef al SRI. Plus le poate da o onorabilitate europeană…

În plus, Crețu este conectată și la un cerc de putere interesant, cel al fostului șef al SIE, Ioan Talpeș. care de mult timp vrea să se răzbune pe șefia spionajului extern și are legături în alte zone.

În plus nici una din afacerile lui Talpeș NU a fost deranjată vreodată de DNA sau DIICOT.

Iar Talpeș este în zona de influență a Binomului și a Cotroceniului. 

Ca atare un scenariu deloc de exclus în 2019 este Kovesi, Corina Crețu, Talpeș în rolurile principale. Și evident revenirea în prim plan a Grupului de la Cluj, Florian Coldea și restul…

Cum vor fi distribuite exact rolurile nu știm, dar cam ăștia sunt actorii principali la o minimă analiză.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img