spot_img
19.6 C
București
vineri, august 12, 2022
AcasăDezvaluiriCostel de la Mediu, mogulul imobiliar prins intr-o nouă afacere controversată

Costel de la Mediu, mogulul imobiliar prins intr-o nouă afacere controversată

-

Un simplu angajat la Oficiul de Cadastru, așa cum singur se prezintă, Ionel Panainte își construiește, cu fonduri europene, o pensiune la Bârnova. Acesta este finul ministrului Costel Alexe (PNL). Pensiunea se ridică pe 2.228 mp deținuți de Raluca Alexe, soția liderului liberal. Alt detaliu relevant: firma care o construiește, Medo Company, i-a aparținut lui Robert Melinte și familiei acestuia. Același Melinte care, printr-o altă firmă, a fost beneficiarul unui scandalos schimb de terenuri cu Primăria Iași, dezvăluie Reporter Iași.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE REPORTER IAȘI:

Planul 1: pensiunea ridicată de o firmă pe terenul lui Alexe
După două licitații eșuate, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost publicat, pe 14 ianuarie 2020, anunțul desemnării constructorului pentru ridicarea unei pensiuni.

Concret, firma Anima Green SRL, unic asociat Ionel Panainte, construiește o pensiune cu fonduri europene în Bârnova. Valoarea totală a investiției este 759.000 lei, din care 506.000 fonduri europene. Licitația a fost câștigată de firma de construcții Medo Company.

1) Noua construcție se ridică pe un teren de 2.228 mp care-i aparține Ralucăi Alexe, soția ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Co nform unui extras de Carte Funciară de zilele trecute, terenul a fost dat în superficie (folosință) firmei Anima Green în 2017 (foto jos);

Extras de Carte Funciară al terenului de sub pensiune. Sursa: Agenția Națională de Cadastru

2) Ionel Panainte și soția sa, Anca Elena, au fost cununați de Costel și Raluca Alexe;
3) Firma Anima Green, cea care face pensiunea, are sediul social într-o casă din Bârnova, pe strada Romanței (foto jos), acolo unde locuiesc soții Panainte.

În aceeași casă de pe Romanței își are sediul social și firma Corporex, având-o ca unic asociat pe Raluca Alexe;
4) Firma Ralucăi Alexe, Corporex, a depus, în 2015, la Primăria Bârnova un studiu de fezabilitate pentru ridicarea unei pensiuni pe strada Mitropolit Anastasie Crimca. În 2017, tot un studiu de fezabilitate pentru pensiune agroturistică și fix pe aceeași stradă, la numărul 8, a fost depus de Anima Green SRL. În final, s-a concretizat proiectul finilor Panainte, dar pe terenul nașilor Alexe.

Ca alt detaliu, la certificatele de urbanism din 2017 și 2018, reprezentantul firmei Anima Green a fost Sorin Afloarei, membru PNL, unul dintre oamenii de casă ai lui Costel Alexe, și el fin al ministrului;
5) Pensiunea lui Panainte pe terenul lui Alexe a fost autorizată pe 8 octombrie 2019, iar pe 14 ianuarie 2020 a fost făcut anunțul public că de construcție se va ocupa Medo Company. Acum, pe șantier, pensiunea are turnată fundația și s-au ridicat primii stâlpi.

Planul doi: un schimb suspect cu Primăria, posibil cu ajutorul PNL
Acesta este primul plan al discuție. Cel de-al doilea palier se referă la un schimb de terenuri dintre Primărie și firma G&R Imobiliar Group, derulat cam în aceeași perioadă. La acel moment, societatea era deținută, în părți egale, de Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte.

În 2018, firma cumpărase un teren de 1.281 mp, lipit de Cimitirul Eternitatea. Oficial, contractul de vânzare-cumpărare arată că s-au plătit 100.000 de euro pe acest teren. Parcela este lipită de cimitir și nu are acces, deci nu poate fi valorificată pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Primăria a acceptat un schimb cu această firmă oferind un teren de 3.000 mp pe Cicoarei.

1) Evaluatorul a făcut echivalența între cele două terenuri, deși cel din Cicoarei e de trei ori mai mare și amplasat într-o zonă circulată, în dezvoltare. Explicația șefilor Primăriei a fost de-a dreptul hilară: prin acest schimb, vor mări capacitatea Cimitirului. Adică, un cimitir întins pe 22 ha, declarat închis de 25 de ani, va fi extins cu 0,12 ha, reprezentând 0,54% din suprafața sa;
2) Proiectul a picat de trei ori în Consiliul Local, fiind necesar și votul aleșilor PNL pentru a se atinge cele 2/3 necesare. A trecut abia a patra oară, după ce Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin și Ciprian Bostan au votat „pentru”;

3) Imediat după aprobarea schimbului, acționariatul firmei G&R Imobiliar Group s-a modificat. Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte au rămas cu câte 25% fiecare, iar în societate a apărut Bogdan Niță, fiul primarului liberal din Miroslava, unul dintre liderii PNL Iași;

4) Cel mai important detaliu: la câteva zile după ce consilierii PNL au votat în favoarea schimbului, Costel Alexe, șeful liberalilor ieșeni, a fost surprins la o cafenea din Palas alături de Gheorghe Dochițanu, unul dintre acționarii firmei beneficiară a tranzacției. La aceeași masă mai erau un cumătru de-al ministrului, dar și finul acestuia, Ionel Panainte.
În rezumat: o firmă vrea un schimb de terenuri cu Primăria, însă proiectul este respins de trei ori din cauza opoziției consilierilor PNL. A patra oară proiectul trece cu sprijin de la PNL. Iar, la câteva zile, Alexe, șeful liberalilor, stă la masă cu unul dintre acționarii firmei care a dat lovitura imobiliară;
5) G&R Imobiliar Group s-a mișcat repede, iar pe 20 iulie anul acesta, a fost lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal, pe Cicoarei, pentru construirea unui imobil cu 15 niveluri: două la subsol, parter și 12 etaje (2S+P+12E). Adică, firma a dat o parcelă de nici 1.300 mp lângă cimitir, fără niciun potențial imobiliar, restricționată la construire, și a primit un teren de 3.000 mp pe Cicoarei unde vrea să facă un imobil cu 15 niveluri.
Aceleași personaje în cele două afaceri. Fir roșu Melinte-Alexe
Cele două planuri, al pensiunii din Bârnova și cel al blocului din Cicoarei, au câteva personaje comune. Astfel, Robert Melinte este acționar în firma G&R Imobiliar Group.

INTEGRAL IN REPORTER IAȘI

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...