Decesul de luni dimineața al lui Gogu Mihuțescu, un lider cunoscut al comunității rome din Sibiu, coroborat cu confirmarea infestării cu noul coronavirus a soției acestuia, care a decedat luni după-amiaza la Spitalul județean, a pus pe jar atât autoritățile, cât și membrii comunității, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.
RELATAREA DIN TURNUL SFATULUI:
Decesul lui Gogu Mihuțescu vine la nici trei zile de la internarea soției acestuia la Spitalul clinic județean Sibiu, unde a fost transportată de un echipaj SMURD Sibiu. Echipajul a fost chemat de urgență, în cursul zilei de vineri, pe strada Grâului, din Sibiu, pentru o intervenție care, la prima vedere, nu avea nicio legătură cu epidemia generată de noul coronavirus. ”La adresa respectivă erau câteva zeci de persoane. Majoritatea tușeau”, confirmă – pentru Turnul Sfatului – surse cadrul echipajului care includea, pe lângă personal de specialitate, și studenți-voluntari.
Suspiciunile că pacienta ar putea fi infectată cu noul coronavirus au crescut după rezultatul radiografiei pulmonare, coroborat cu faptul că femeia călătorise recent în Turcia. În cursul serii de sâmbătă, potrivit informațiilor Turnul Sfatului provenite din surse oficiale, femeia a fost confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus. Toți membrii echipajului SMURD care au intervenit în cazul respectiv au intrat în autoizolare, femeia fiind în continuare internată la Spitalul Județean din Sibiu.
Conform informațiilor oficiale culese de Turnul Sfatului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu au început o anchetă epidemiologică în acest caz. ”E destul de greu, fiind o familie destul de numeroasă”, este reacția culeasă de Turnul Sfatului.
Două decese în aceeași familie
Situația a început să capete o cu totul altă anvergură în ochii autorităților locale începând de luni, 30 martie, când a fost înregistrat decesul lui Gogu Mihuțescu, soțul pacientei internate în cursul zilei de vineri. Cu toate acestea, din informațiile obținute de Turnul Sfatului până acum, nu a fost stabilită încă vreo legătură între decesul lui Gogu Mihuțescu și pandemia generată de SARS-CoV-2.
Decesul soției acestuia, însă, în prima parte a zilei de luni, a fost în mod indubitabil pus pe seama infecție cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, în buletinul zilnic emis de autoritățile centrale pe subiectul deceselor cauzate de pandemie, cazul de la Sibiu nu a fost publicat, deocamdată.
”Se tem absolut toți”
În dimineața zilei de luni, Dorin Cioabă, cel care poartă titulatura de ”rege internațional al romilor”, a publicat un video în care cere reacții din partea autorităților și prudență din partea membrilor comunității romilor.
Ulterior, în discuția cu reporterul Turnul Sfatului, Dorin Cioabă s-a ferit inițial să facă referire la evenimentele legate de familia Mihuțescu, însă a arătat că mulți dintre membrii comunității sunt extrem de îngrijorați. ”Vedem acum că oamenii se îmbolnăvesc, salvările circulă tot mai mult, vedem că mor oameni, prieteni, iar teama aceasta s-a instalat deja și în noi. Eu încerc, de aici de acasă, să îi încurajez și să îi îndemn să nu părăsească domiciliul, iar cei care sunt în carantină sau izolare să respecte aceste condiții. Acum când vedem că moartea e prezentă peste tot…”, a declarat Dorin Cioabă.
El a mai remarcat reacția tardivă a autorităților ca urmare a cazului de coronavirus de pe strada Grâului. ”Această familie a luat contact cu mai mulți de acolo. Și nimeni nu a venit, preventiv, să spună celorlalți să aibă grijă. Am făcut presiuni în cele din urmă și, mai apoi, am văzut pe stradă oameni îmbrăcați în salopete albe, să mai pulverizeze cu câteva ceva. Dar cei care sunt în contact direct, trebuiau izolați și testați. Ba, mai mult, cuiva de pe strada Pomicultorilor i s-a făcut rău, avea simptome care nu știau dacă sunt de la o răceală sau de la coronavirus, dar i s-a spus că «nu avem ce să facem». Nu au vrut să vină să îl ia. Și m-a sunat omul disperat, plângând… Am trimis adresă la cei de la ISU, să ia legătura cu ei. Acum am văzut că s-a dat și legea aceasta, că nu mai e voie să refuze medicii cazuri. Dar, vă dați seama, s-au simțit puțin, așa, discriminați într-un fel”, descrie Dorin Cioabă, pentru Turnul Sfatului.